bdf.brcko@gmail.com

Prihvaćeno nekoliko dokaza Tužilaštva BiH na suđenju Đorđu Ristaniću

U nastavku suđenja Đorđu Ristaniću, optuženom za zločine počinjene u Brčkom, Sudsko vijeće je prihvatilo nekoliko dokaza replike Tužilaštva Bosne i Hercegovine, dok će se o prijedlogu čitanja iskaza zaštićenog svjedoka iz Italije naknadno izjasniti.

Predsjedavajući Sudskog vijeća Šaban Maksumić je kazao da je Tužilaštvo BiH 12. jula ove godine dostavilo svoje prijedloge za dokaze replike, među kojima je saslušanje svjedoka Simeuna Čuturića iz Srbije putem videolinka.

S obzirom da Odbrana nije obaviještena o okolnostima pod kojim će svjedočiti Čuturić i koji dokazi će se koristiti uz saslušanje, tužiocu je naloženo da te informacije dostavi drugoj strani.

Također, Tužilaštvo je kao dokaze replike uvelo zapisnik svjedoka Stake Stakića, koji je dao iskaz 9. juna ove godine. Odbrana je na ovaj dokaz imala prigovor zakonitosti, pojasnivši da u iskazu iz istrage nisu uvrštena pitanja.

Tužilac Marušić je predložio čitanje iskaza zaštićenog svjedoka RIST-40 ukoliko ne dobije povratnu informaciju od nadležnih organa Italije o ostvarivanju videolinka. Pojasnio je da bi uložio zapisnik koji je ovaj svjedok dao u fazi istrage u zatvoru u Genovi.

Sudija Maksumić je ukazao na činjenicu da je do sada Tužilaštvo saslušalo 147 svjedoka i da je od 15. marta 2016. godine, kada je počelo suđenje, bilo sasvim dovoljno vremena da se riješe specifičnosti saslušanja ovog svjedoka.

“Nisu riješena pitanja njegovih uslova pod kojim želi svjedočiti”, rekao je Maksumić, dodavši da će se Sud očitovati o izvođenju ovog dokaza.

Odbrana je kazala da su svjedoka RIST-40 saslušali policijski službenici i da će naknadno provjeriti zakonitost tog zapisnika.

U dokaze replike, bez navođenja okolnosti, uložena su dva dokaza – zapisnik sa sastanka Stanice javne bezbjednosti (SJB) od 2. juna 1992. godine i transkrip svjedočenja vještaka iz predmeta Momčila Krajišnika. Tužilac Marušić je odustao od saslušanja jednog svjedoka zbog njegovog lošeg zdravstvenog stanja.

Đorđe Ristanić je, kao nekadašnji predsjednik Ratnog predsjedništva u Brčkom, optužen da je u periodu od aprila do decembra 1992. godine učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za cilj imao progon Bošnjaka i Hrvata – ubistvima, zatvaranjem, mučenjima i drugim djelima.

Odbrana će se o eventualnim dokazima duplike izjasniti nakon što se sasluša Čuturić, čije svjedočenje je zakazano za 28. septembar.

Izvor: detektor.ba

Izdvojeno