bdf.brcko@gmail.com

U razgovoru sa ambasadorom Velike Britanije istaknuto, Studen & CO Holding GmbH predviđa oko pola milijarde KM ulaganja u Distrikt

Ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field boravio je danas po prvi put u posjeti Distriktu gdje se u Gradskoj vijećnici sastao s gradonačelnikom Brčko distrikta BiH Esedom Kadrićem i predsjednikom Skupštine Brčko distrikta BiH Sinišom Milićem.

Na sastanku su razgovarali o aktuelnoj situaciji u Distriktu na političkom i ekonomsko planu ali i o stanju u vezi s pandemijom.

Gradonačelnik je upoznao ambasadora o značajnim projektima kao što je izgradnja autoputa, izgradnja novog mosta preko rijeke Save kao i o projektu “Luke Brčko” značajnog za Distrikt i BiH.

U razgovoru je istaknuta i saradnja Vlade sa Studen & CO Holding GmbH gdje se predviđa oko pola milijarde konvertibilnih maraka ulaganja u Distrikt kao i nova zaposlenja.

Ambasador je izrazio zadovoljstvo napretkom koji se u posljednje vrijeme ostvaruje u Distriktu i pohvalio pristup lokalnih vlasti da se ide u realizaciju krupnih infrastrukturnih projekata kako vlastitim sredstvima tako i u saradnji sa različitim međunarodnim organizacijama. Poseban fokus stavio je na mogućnosti unapređenja stanja u oblasti zdravstva.

Na kraju razgovora ambasador je naglasio da je Velika Britanija do sada iskazala veliku podršku Distriktu Brčko te će da i dalje nastaviti sa ovim vidom saradnje.

 

Izvor: VBDBiH

Izdvojeno