bdf.brcko@gmail.com

Promocija knjige “Hrabrost i ludost – povratak u  Mostar” Brčanke Enise Bukvić

U ogranizaciji Udruženja građana „Suza“, sinoć je u dvorištu Kuće Bećirović u Brčkom, upriličena promocija knjige pod nazivom “Hrabrost i ludost – povratak u  Mostar” Brčanke Enise Bukvić.

„Autorica Bukvić, već 34 godine živi i radi u Rimu, a u prvom dijelu ove knjige opisuje poteškoće sa kojima se susretala prilikom želje da se vrati u BiH i nastavi živjeti u Mostaru, dok je drugi dio posvetila svojim najbližima,  kao i prijateljima. Piše o svom bratu, drugarima iz razreda, ali i svom velikom prijatellju, književniku i akademiku Predragu Matvejeviću, unoseći cijelu sebe u ovu knjigu“, kazao je promotor, eminentni bh. pisac Šimo Ešić.

Sama autorica ističe da joj je izuzetno drago što je nakon Tuzle, knjigu mogla promovisati i u svom Brčkom.

„Sve što sam u ovom dijelu napisala, plod je mog ličnog iskustva i doživljaja, jer sam sklona da pišem samo istinu, a sigurna sam u ono što sam sama proživjela“, kazala je Enisa Bukvić.

Udruženje „Suza“, koje okuplja uglavnom žene koje su pretrpjele različite vrste tortura, što uključuje i dešavanja u minulom ratu, bilo je sinoć, što je pomalo neuobičajeno, domaćin promocije knjige „Hrabrost i ludost- povratak u Mostar“, autorice Bukvić.Ovom promocijom, Udruženje je željelo predstaviti ženu koja je vrlo aktivna u društvu odnosno u sredini u kojoj živi i iz koje potiče, a takva je, kažu u “Suzi“ upravo Bukvićka.

“Kroz samo njihovo predstavljanje kao izuzetno jakih i istrajnih žena, i mi iz udruženja crpimo novu snagu“, istakla je predsjednica Udruženja „Suze“ Adila Suljević.

„Hrabrost i ludost“ je inače posljednja četvrta knjiga Enise Bukvić, pisana na italijanskom jeziku, a tu su još, prvenac „Naš put“, potom „Mi druge“, te djelo pod nazivom „Kosmopolitizam“.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno