bdf.brcko@gmail.com

MONIKA KARAN, MONSTRUM DJEČJEG LICA: Preživjeli ispričali što im je radila u logoru

Jučerašnja vijest o prometnoj nesreći u kojoj je smrtno stradala Monika Karan iz Brčkog, bila je glavna tema nesretnih logoraša koji su preživjeli zvjerska mučenja u srpskom logoru Luka.

Monika, koju su logoraši prozvali “monstrumom dječjeg lica”, po njihovim je svjedočenjima bila desna ruka Gorana Jelisića “Adolfa”, koji je u tom logoru ubio najmanje 185 zatočenih Hrvata i Bošnjaka. Za Moniku koja je u vrijeme zlodjela nad zatočenicima imala samo 17 godina, preživjeli opisuju kao “jezivo okrutnu djevojku”.
“Rasporila je mladiću trbuh pivskom bocom”

Logoraš Alija Mujić dajući iskaz opisao je brutalno ubojstvo mladića od dvadesetak godina:

“Dok smo sjedili u hangaru, ušla je Monika s dva mladića. Imali su po bocu piva u rukama. Kada su oni ulazili, morali smo svi ustati i pozdraviti ih četničkim pozdravom. Kada je popila pivo, Monika je razbila bocu i prvom mladiću koji je bio do vrata grlićem je rasparala trbuh”, opisao je Mujić okrutno ubojstvo.

R.B.- 01, također zatvorenik logora Luka, ispričao je:

“U jednom od hangara logora Luka ostalo je nas deset. Četnici nisu ništa htjeli govoriti, ali smo pretpostavljali da će se nešto gadno dogoditi. Istjerali su nas sve van, naredivši nam da skinemo ono malo traljave odjeće sa sebe i počeli nas tući. Jedan mi je rekao da se ne bojim, jer će nas te večeri pobiti. Nakon pet minuta došla je Monika i rekla mi da se obučem i odem u hangar. Ostali su ostali. Čuo sam jauke, onda i pucnje. A nakon toga i čudesan Monikin smijeh. Pokušao sam zaspati, ali nisam uspio”, svjedočio je R.B. i opisao jeziv nastavak događaja:

Skrivala se pod lažnim imenom

“Sutradan je došla Monika, ta devojka-monstrum, rekla mi da odem pokupiti mrtve iza hangara i da se vratim. Otišao sam iza hangara i ugledao ljude bez očiju, nogu, ruku, i drugih dijelova tijela. Pogledao sam okolo. Nigdje nikoga nije bilo. Nisam oklijevao.
Skočio sam u Savu i zaplivao, tako sam uspio prebjeći na hrvatski dio obale u Gunju.”

Monika Karan uhićena je u Prijedoru 21. prosinca 2011, a krila se pod lažnim imenom Nataša Stojanov. Sud Distrikta Brčko osudio ju je na dvije i po godine zatvora za zločine počinjene nad civilima bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Brčkom. Preinačivši prvostupanjsku presudu sa dvije na četiri godine zatvora, Apelacijski sud ju je proglasio krivom po četiri točke optužnice, dok ju je za dvije oslobodio.

No, u slobodi nije dugo uživala. U prometnoj nesreći na putu između Trebinja i Ljubinja, preminula je na licu mjesta.

 

Izvor: dnevno.hr

Izdvojeno