bdf.brcko@gmail.com

Riješen problem izdavanja potvrda o imunizaciji sa QR kodom

Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge, saopćio je na konferenciji za medijeda od danas ponovo počinje masovna imunizacija građana, bez najave, u Omladinskom centruu Brčkom, vakcinom AstraZeneca. On je dodao da će vakcinacija biti nastavljena i za vikendkada će građani biti u mogućnosti da prime vakcinu AstraZeneca i Sinopharm, u vremenskomperiodu od 8.00 do 15.00 sati.

Masovna imunizacija građana, bez najave, funkcioniše na način da zainteresovana lica dođu, uzmu karticu s tačnim terminom kada će biti vakcinisani, kako bismo smanjili gužve ispredOmladinskog centra“, istakao je Šadić.

On je naglasio da je zadovoljan odzivom građana za vakcinaciju i još jednom apelovao ipozvao sva zainteresovana lica da se prijave na besplatan broj 0800 31 004 da bi dobili tačantermin za vakcinaciju ili da dođu u Omladinski centar.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge istakao je da je Odjeljenje, nakon saznanja daVijeće ministara BiH za sada neće imati kapacitet da riješi problem izdavanja potvrda ovakcinaciji, riješilo problem izdavanja potvrda sa QR kodom koji će biti priznat u državamaEvropske unije.

Vlada Brčko distrikta BiH na čelu s gradonačelnikom Esedom Kadrićem dala je jasnozaduženje Odjeljenju da riješi ovaj problem. Mi smo s dvije firme iz Sarajeva potpisaliugovor o doniranju ovog softverskog rješenja, izvršili sinhronizaciju podataka i već jutros susvi građani Distrikta, koji su se vakcinisali u Brčkom, dobili SMS ili Viber poruku s linkom opotvrdi vakcinacije, istakao je Šadić.

On je naglasio da su lica koja su primila dvije doze dobila dvije poruke.

Prva pokazuje prvu dozu i druga je konačna potvrda da se lice vakcinisalo. To smo uradili jerneke države već daju mogućnost da se može ulaziti u zemlje ukoliko se primi samo jednadoza i zato smo se odlučili da šaljemo obje potvrde“, dodao je Šadić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo podsjetio je da je od 26. 7. 2021. godine proširena imunizacijagrađana Brčko distrikta BiH te da je od tada produženo radno vrijeme centra za imunizacijukoji radi od 8.00 do 20.00 sati. Govoreći o dosadašnjem toku imunizacije istakao je da jezainteresovanost građana za vakcinaciju velika.

Na osnovu raspoloživih podataka, do sada je u Brčkom vakcinisano prvom dozom 10083, a

drugom dozom 6274 lica.

Ivor VBDBiH

Izdvojeno