bdf.brcko@gmail.com

Kuda ide R Srpska: U Bijeljini otkrivena spomen-bista četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću

U Bijeljini je danas otkrivena spomen-bista četničkom vođi Dragoljubu Draži Mihailoviću čime je ovaj grad još jednom pokazao svoju netolerantnost prema historiji i istini.

Mjesto gdje je otkrivena bista je trg sa nazivom njegovog imena, a na kojem je i ranije postojala bista koju je prije nekoliko godina neko ukrao.

Spomen-bistu je svečano otkrio njegov unuk Vojislav Mihailović. Bronzana bista je djelo akademskog vajara iz Bijeljine Zorana Jezdimirovića. Visoka je 80 centimetara, a na njoj je ćirilicom ispisano “Ministar vojni, vođa pokreta otpora, do groba”, dok je ispod iscrtan zlatni krst.

Svemu je prisustvovao i poznati pisac i pjesnik Matija Bećković. Ovaj akademik je kazao da je odluka britanskog premijera Winstona Churchilla da se na kraju Drugog svjetskog rata odrekne Draže u korist Josipa Broza Tita bila “jedna od najkobnijih odluka za sudbinu srpskoj naroda u njenoj historiji”.

Na ovoj svečanosti je govoreno o srpskoj historiji, narodu i borbama s akcentom na veličanje svega što je Draža Mihailović uradio.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno