bdf.brcko@gmail.com

Tradicionalna gradska regata-„Karneval na Savi-Brčko 2021“.

Blizu 300 plovila i oko 1.500. učesnika okuplilo se danas na rijeci Savi, kako bi bili dio  tradicionalnalne gradske regate-„Karneval na vodi-Brčko 2021“. Na ovaj način organizator Nautički klub Brčko smatra da je u potpunosti ispunjena namjena regate. „Naš osnovi cilj je bio unaprijeđenje natičkog sporta i uopšte nautičkog turizma u Brčkom što vjerujem da je ispunjeno s obzirom da među gostima su i prijatelji iz Beograda Obrenovca, Županje, Vukovara te gotovo svih dijelova BiH“, rekao je pordparol Nauitičkog kluba Brčko Amir Softić.

Podršku jačanju i ovog vida turizma apsolutno daju i izvršna i zakonodavna vlast Distrikta. „Neupitnono je da treba dalje jačati sve vidove turističke ponude Distrikta, a jedan od brendova je riujekia Sava io posebno ova mikro-lokacija gradskog izletišta „Ficibajer“. Nakon islaska iz svih ovih pandemijskih ograničenja, nadam se da ćemo i mi u Brčkom moći reći da turizam ide uzlaznom putanjom a epicentar ovog današnjeg događanja je jedno od najatraktivnih mjesta koje ima sve predispozicije da budew jedna od najatraktivnih mikro-turističkih lokacija u Distriktu“, kazao je šef Službe za turizam brčanske Vlade Aleksandar Đurić.

I čelnici zakonodavne vlasti odnosno svi zastupnici Skupštine Distrikta jedinstveni su u ocjeni da za poboljšanje turističke ponude ima mnogo prfostora, a jedan od već dokazanih potencijala je i ova regata. „Upravo s toga maksimalno treba iskoristiti, u svakom smislu, potencijale rijeke Save, koji nisu turistički iskorišteni dovoljno, pa s toga podrška ovoj manifestaciji, uz generalni cilj još boljeg uređenja desne obale rijeke Saave, kako bi što potpunije bila na usluzi svim turistima, ali i prije svega svim stanovnicima Distrikta“, rekao je dopredsjedsjednik brčanske Skupštine Ivo Filipović.

Jedan od brojnih učesnika regate, koji nije krio svoje oduševljenje ambijentom, prijemom i organizaciom cjelokupne manifestacije, je i ribar-alas iz Beograda Darko Kovčević.  „Ja sam više od 45 godina na različitim regatama,ali ovo što sam doživio ovdje u Brčkom je ubjedljivo na najvišem nivou. Stoga sve čestitke organizatorima, a već naredne godine ću se potruditi da mnoge moje drugare dovedem u Brčko“, naglasio je Kovačević. Po završetku regate, iza  18 sati na izletištu Ficibajr, planiran je i veliki koncert na kome će učestvovati Semir Cerić-Koke, Jasmin Hasić i zvijezda „Granda“ Lejla Jašarević.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno