bdf.brcko@gmail.com

Izložba ‘Nisi sam/a’ otvara Prvi Jazzwa Fest u Brčkom

Tuzlanski umjetnik Ramo Tučić Ramov izložbom slika iz ciklusa „Nisi sam/a“ otvorit će Prvi Jazzwa Fest koji će biti održan od 9. do 15. augusta u Brčkom.

Izložba je nastala kao dio projekta “Očuvanje mentalnog zdravlja mladih” kojeg je realizovalo Udruženje “Mladi Tuzle” u partnerstvu s Pozorištem mladih Tuzle, uz podršku Grada Tuzla, Ministarstva za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona i Centra za kulturu Tuzla.

Svoje zvanično otvaranje izložba je imala u decembru prošle godine u Tuzli.

Umjetnik je u svojim radovima prikazao neprestanu unutrašnju borbu za prihvaćanjem, postojanjem, ali i borbu sa okolinom, kroz obrađivanje teme očuvanja mentalnog zdravlja mladih koje je iznimno važno naročito u ovim teškim vremenima u kojima se nalazimo.

– Festival uključuje sedam vrsta umjetnosti. Prilagođen je mladim ljudima kao jedna vrsta motivacije i podizanja svijesti o kulturi. Predavači i izlagači su godinama samostalni umjetnici, te pravi pokazatelji koliko jedan čovjek može napraviti i uživati od svog isključivog rada i truda. Nastojimo prikazati da trend iseljavanja mladih može prestati ukoliko imamo sadržaj koji će podizati svijest i prikazati ljudske vrijednosti i ljudski potencijal (umjetnosti) u našem gradu. Svako od nas konzumira umjetnost na različite načine, ali samo pravi načini nas čine jedinstvenim i originalnim – izjavila je umjetnički direktor festivala Almedina Cifrić.

– Ponosan sam što u naš grad dovodimo umjetnike iz Tuzle, Banja Luke i Sarajeva, a još više na činjenicu da i mi imamo mnogo toga da ponudimo – izjavio je Željko Lazarević, kome je pripala uloga organizatora.

Sam događaj dobio je podršku i od EU info centra u BiH odnosno Evropske unije, a posjetu svečanom otvaranju festivala i prvoj festivalskoj večeri potvrdili su i visoki bh. zvaničnici.

Izdvojeno