bdf.brcko@gmail.com

Promovisana knjiga Uzeira Bukvića “Berači Molti”

U organizaciji Bošnjačke zajednice kulture „Preporoda“ sinoć je u dvorištu kuće Bećirević održana promocija knjige Uzeira Bukvića „Berači Molti“.

Riječ je o knjizi eseja i putopisa koju je autor posvetio svom prijatelju Vehidu Guniću. Knjiga govori i o ljudima kojih više nema a koji su ostavili značajan trag u vremenu u kojem su živjeli.

Osim o Vehidu Guniću, autor u formi eseja-nekrologa kazuje o Mehi Barakoviću, trebinjskom pjesniku u Švedskoj, Nedimu Rifatbegoviću, piscu iz Bijeljine, Fadilu Banjanoviću Braciki iz Kozluka, brčanskom doktoru Ziji Trumiću, slikaru naivcu Ragibu Ćerimagiću Belom iz Brčkog… U putopisnom dijelu knjige autor čitaoca vodi u Tursku, Albaniju, Norvešku, Crnu Goru opisujući ljude i krajeve, kako sâm kaže, „onako kako sam ja vidio i doživio“.

Autor knjige „Berači Molti“ Uzeir Bukvić kaže da se zbog pandemije virusa korona na promocije ove knjige čekalo dvije godine iako su putem društvenih mreži mnogi upoznati sa njenim sadržajem. On kaže da su Molte divlje voće koje raste na krajnjem sjeveru Evrope slično malini, ali žućkaste boje.Vrlo je skupo i zovu ga polarno zlato.

U predstavljanju knjige učestvovali su dr Enes Kujundžić i profesor Enida Čejvanović koji su istakli da je knjiga “Berači Molti”protkana emocijama koje su utkane u svaku stranicu.

„ Čitajući ovu knjigu na mene je poseban utisak ostavio taj biografski dio jer Uzeir pored svojih impresija o Norveškoj – zemlji u kojoj sada živi, posebno zadovoljstvo predstavlja čitanje njegovih sjećanja na ljude među kojima mnogi danas nisu živi, a u stvari su dali značajan doprinos kulturnom i književnom razvoju BiH“, istako je ovom prilikom doktor Kujundžić. U umjetničkom dijelu nastupio je Rajko Simeunović, sazlija.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno