bdf.brcko@gmail.com

Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija 30.juli je ustanovljen kao Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju podizanja svijesti globalne javnosti o ovom problemu.

Prema postojećim analizama identifikovanih slučajeva potencijalni trgovci ljudima mogu biti: članovi porodice, posrednici u nalaženju poslova, vlasnici firmi, kriminalne mreže i ostali, dok žrtve trgovine ljudima mogu biti žene, djeca i muškarci prisiljeni, prevareni ili navedeni na prostituciju kao i bilo koji drugi oblik rada ili eksploatacije.

Borba protiv trgovine ljudima nije samo odgovornost organa vlasti i svako može da pomogne u rješavanju ovog društvenog problema. U skladu s navedenim Policija Brčko distrikta BiH je u saradnji sa Koordinacionim tijelom za borbu protiv trgovine ljudima Brčko distrikta BiH, a povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv trgovine ljudima, na Trgu Mladih dana 30.07.2021. godine postavila štand na kojem su dijeljeni promotivni materijali i nuđeni anonimni upitnici koji su se ticali informisanosti građana o fenomenu trgovine ljudima.

Policija Brčko distrikta BiH ovom aktivnošću želi javnosti ukazati na problem trgovine ljudima kroz podizanje svijesti građana u prevenciji i borbi protiv ove pojave.

Prema podacima Policije Brčko distrikta BiH u 2020. godini su evidentirana dva slučaja krivičnog djela „Trgovina ljudima” gdje je riječ o iskorištavanju lica radi prosjačenja i prisilnog braka, kojima su obuhvaćene dvije maloljetne žrtve, a u oba slučaja Tužilaštvo Brčko distrikta BiH je podiglo optužnice. U 2021. godini pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH Policija Brčko distrikta BiH vodi istragu u tri slučaja trgovine ljudima gdje je riječ o iskorištavanju radi prosjačenja, a u kojima je obuhvaćeno šest maloljetnih žrtava.

Policija Brčko distrikta BiH i ovom prilikom poziva građane da, ukoliko imaju bilo kakvih informacija, a odnose se na trgovinu ljudima, da iste ustupe Policiji Brčko distrikta BiH pozivom na brojeve telefona: 122 ili 049/233-200.

Stručni referent za odnose s javnošću-portparol
Policije Brčko distrikta BiH
Dževida Hukičević

Izdvojeno