bdf.brcko@gmail.com

Nedoumice u pogledu traženih a dobijenih karakteristika CT aparata za brčansko zdravstvo?

Problemi oko nabavke CT i MRI aparata, zbog kojih trpe svi iz Brčkog ali i okruženja, a zbog kojih je Fond zdravstvenog osiguranja godinama odvajao visoka sredstva za dijagnostiku na pomenutim aparatima klinikama u okruženju, kako sada stvari stoje, bliže se konačnom rješavanju.

Nakon nekoliko neuspjelih javnih nabavki, konačno je jedna dovedena do kraja i trenutno se u brčanskoj Bolnici montora pristigli CT.

Očekujemo da će i struka uskoro dati svoj glas o pomenutom aparatu, jer su se pojavile određene nedoumice u pogledu traženog i dobijenog, a u vezi sa karakteristikama aparata, navode iz UG Demos, koje kroz projekat “Skenirajmo korupciju” sprovode monitoring javnih nabavki pomenutih aparata.

Bilo kako bilo, iz UG Demos očekuju da će Brčko dobiti maksimum za novac koji je odvojen za nabavku CT aparata, a svakako će o svemu redovno obavještavati javnost.
Damjan Dundžić, koordinator projekta, ističe da se ne smije dozvoliti da se slično desi i sa nabavkom MRI aparata.

“Nabavka MRI aparata je u toku, a sama činjenica da će kompletan proces nabavke voditi JZU, za razliku od nabavki CT aparata, koje je vodilo Pododjeljenje za javne nabavke pri Odjeljenju za stručne i administrativne poslove, govori da će struka biti uključenija, što bi trebalo da učini proces nabavke tečnijim”, navodi Dundžić.

Mirana Đurić, asistent koordinatora projekta, ističe da UG Demos ima dobru saradnju sa predstavnicima JZU te da vjeruje da će postupak nabavke MRI ići mnogo brže od nabavke CT aparata.

“Na sastanku sa predstavnicima uprave, koji je održan prije nekoliko dana, dobili smo uvjeravanja da će proces nabavke MRI biti transparentan te da ćemo biti uključeni u sve aktivnosti, a o svemu ćemo obavještavati javnost jer smatramo da javnost zaslužuje da bude upućena u tokove nabavki aparata na koje se toliko čekalo, a koji se nabavljaju sredstvima svih nas, građana”, zaključuje Đurić.

Ostaje da se vidi kada će se početi sa dijagnostikom na pomenutim aparatima u brčanskoj Bolnici i koliko ćemo još izdvajati sredstva privatnim klinikama u okruženju za snimanja na aparatima koji često spašavaju živote.

 

Izvor: nula49

Izdvojeno