bdf.brcko@gmail.com

Nazire li se početak sanacija mosta Brčko – Gunja?

Sanacija mosta Brčko – Gunja, koji već godinama nije u upotrebi za teretni saobraćaj, konačno se nazire, o čemu svjedoči i podatak da je Ministarstvo komunikacija i transporta BiH izradilo Nacrt sporazuma za ovaj projekat, a trebalo bi da ga potpišu Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske.

U tom dokumentu navedeno je da je namjera unapređenje saobraćajne povezanosti dviju susjednih država.

Sporazum se, kako je precizirano, odnosi na rekonstrukciju drumskog mosta na lokaciji Brčko – Gunja, preko korita rijeke Save, na zajedničkoj državnoj granici između BiH i Hrvatske.

Osim toga, definisano je i sprovođenje postupaka javnih nabavki za izradu projektne dokumentacije, izvođenje radova i stručnog nadzora, te način finansiranja radova na mostu.

Kada je riječ o finansiranju, predviđeno je da troškove podijele obje zemlje, u procentu 50 – 50 odsto.

Rekonstrukcija mosta obuhvataće više njegovih elemenata, kao što su donja, gdje spadaju stubovi i upornjaci, ležajne grede, čunj nasipa itd. Posla će biti i na gornjoj strukturi, gdje spadaju rasponska konstrukcija, kolovozna ploča, konzole pješačkih staza, ivičnjaci, ograde, rasvjeta, oprema za rasvjetu itd. Biće uređena i okolina mosta.

Predviđeno je u nacrtu, koji je već nekoliko dana u procesu konsultacija, da izradu potrebne projektne dokumentacije za rekonstrukciju mosta uradi Hrvatska. Zadatak obje strane je da zajedno urade postupak javne nabavke za izvođenje radova.
“Nezavisnim novinama” potvrđeno je da preko ovog mosta trenutno ne mogu prelaziti teretnjaci.

“Na vanrednoj sjednici Vlade Brčko distrikta, održanoj 24. januara 2019. godine, donesen je zaključak da se obustavi teretni promet preko ovog mosta”, rekli su nam iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH.

Podsjetimo, nedavno je Esed Kadrić, gradonačelnik Brčko distrikta, u radnoj posjeti primio Zorana Tegeltiju, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH, i Vojina Mitrovića, ministra komunikacija i transporta BiH, gdje je razgovarano i o izgradnji novog i sanaciji postojećeg mosta Brčko – Gunja.

Nešto ranije, odnosno sredinom juna, Brčko distrikt bio je domaćin Mitroviću i ministru mora, prometa i infrastrukture Hrvatske Olegu Butkoviću, te su obje strane iskazale interesovanje da se sadašnji most preko rijeke Save sanira, ali i izgradi novi.

“Usaglasili smo naše stavove da nam je cilj rekonstrukcija postojećeg mosta kako bi se saobraćaj odvijao neometano kao prije dvije godine. Paralelno s ovim poslovima dogovorili smo sa hrvatskom stranom da pripremamo izgradnju novog mosta na lokaciji udaljenoj četiri kilometra nizvodno od postojećeg”, izjavio je Mitrović.

Butković je najavio da će ove godine biti napraljen glavni projekat da se krene hitno u sanaciju postojećeg mosta, a za to vrijeme kreću sve radnje koje se odnose na pripremu i izradu projektno-studijske dokumentacije budući da u prostornim planovima i sa hrvatske strane i u BiH postoji nova lokacija za novi most.

Gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić rekao je da mnogi građani Gunje ostvaruju svoja prava u distriktu, a čak i učenici iz Gunje idu u srednje škole u Brčko, čime most ima poseban značaj i simboliku.

Izvor: (nezavisne.com)

Izdvojeno