bdf.brcko@gmail.com

Svjetski jevrejski kongres odbacio izvještaj ( “srpske”) Komisije o Srebrenici

Menachem Z. Rosensaft, glavni savjetnik Svjetskog jevrejskog kongresa, u potpunosti je odbacio zaključke konačnog izvještaja međunarodne komisije predvođene izraelskim akademikom Gideonom Greifom, nazivajući sadržaj izvještaja “sramotnim.”

“Kao sin preživjelih iz Auschwitza i Bergen-Belsena koji su bili predani prenošenjem dokaza budućim generacijama o zločinima počinjenim nad Jevrejima tokom holokausta, posebno sam zgrožen besramnom manipulacijom istine u izvještaju. To je dokument koji zaslužuje da bude poslat na smetljište historije, korišten samo za demonstraciju moralnih propusta pojedinaca, koji se upuštaju u negiranje genocida”, piše Menachem Z. Rosensaft.

Kako navodi, Izvještaj je sramota i kosi se s utvrđenim rekordom u međunarodnom pravu.

“Osim što je pravna i činjenična grozota, očito ignorira jednu za drugom presudu Međunarodnog krivičnog suda Ujedinjenih naroda za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Komisija je umjesto toga podržala svoj izvještaj jednim izdvojenim mišljenjem suđenja u ranom predmetu MKSJ-a”, piše Rosensaft.

Na više od 1.000 stranica, ovaj izvještaj jednoglasno odbacuje ili ignorira nalaze niza međunarodnih sudova, uključujući ne samo MKSJ već i Međunarodni sud pravde u Haagu, da pokolj više od 8.000 Bošnjaka, tj. bosanskih Muslimana – muškaraca i dječaka u Srebrenici i okolini u julu 1995. godine koji su od strane paravojnih snaga bosanskih Srba deportovani s više od 25.000 bošnjačkih žena, djece i starijih muškaraca, predstavlja genocide.

Izvještaj predstavlja očajnički nastavak borbe nacionalista bosanskih Srba i njihovih pomagača da uvjere svijet da ono što se dogodilo u Srebrenici nije genocid.

Ciničan izbor šefa komisije

“Posebna cinična karakteristika tekuće kampanje poricanja genocida bilo je imenovanje izraelskog akademika Gideona Greifa na čelo Nezavisne međunarodne istražne komisije, vjerovatno kako bi dao auru pseudo-naučnosti onome što je očigledno trebalo biti još jedno pobijanje, ili najmanje izbjeljivanje, od rasprostranjenih kršenja međunarodnog prava – među njima i užasnih zločina protiv čovječnosti i genocida – koje su počinile paravojske bosanskih Srba i njihovi rukovodioci tokom rata devedesetih godina”, mišljenja je Rosensaft.

Greif je, kako piše, dugo bio popularna ličnost među srpskim nacionalistima, a njegovo imenovanje za šefa ove komisije 2019. godine nije iznenadilo.

Tokom godina, Greif je došao do tačke da je divljački preuveličavao broj srpskih žrtava tokom Drugog svetskog rata u Jasenovcu, kompleksu od pet koncentracionih logora koji se često nazivaju i „Aušvic na Balkanu“. Jasenovac je bio najzloglasniji od mreže takvih logora koje je vodio fašistički ustaški pokret u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, autonomnoj nacističkoj marionetskoj državi osnovanoj 1941.

Greif je čak više puta povećao broj žrtava u Jasenovcu.

U slučaju najnovijeg izvještaja o genocidu u Srebrenici (u daljnjem tekstu Greifov izvještaj), članovi vijeća tvrde da su bili “distancirani od svih stavova i politika bilo koje službene institucije, kako bi održali svoju strogu neutralnost i neovisnost”.

Ostali članovi vijeća bili su, među ostalim, profesor političkih nauka na Univerzitetu u Beču; profesor političkih naula na Graduate School of Social Design Studies na univerzitetu Rikkyo u Tokiju; licencirani klinički psiholog koji je pridruženi profesor pravosuđa na Univerzitetu New Hampshire-Durham; službenik Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Nigerije s činom generala; i njemački advokat “s posebnim interesom za međunarodne parnice, kao i slučajeve međunarodnog humanitarnog prava”. (Greifov izvještaj, str. 1105)

Ipak, njihov proizvod u biti nije ništa drugo do razrađena regurgitacija višedecenijskog poricanja genocida u Srebrenici od strane RS-a i srpskih nacionalističkih političara, pseudo-akademika i drugih.

Izvještaj zaključuje „nakon temeljite istrage… da se u Srebrenici nije dogodio pojedinačni zločin genocida niti općenito genocid ”i da „nema naznaka da je postojala posebna namjera za počinjenje genocida. Nadalje, nijedan značajan dio zaštićene skupine muslimana u Bosni nije uništen.” (Greifov izvještaj, str. 86.)

Paralelno vijeće na čelu s profesorom Raphaelom Israelijem objavilo je ranije izvještaj od oktobra 2020. “o patnjama Srba u Sarajevu između 1991. i 1995.” Ovaj je izvještaj na sličan način osmišljen kako bi se oslobodilo vodstva RS-a i oružanih snaga odgovornih za pokolj koji su donijeli glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Općenito je zaključeno (na str. 1004) da je “bošnjački nacionalistički mit o namjeravanom srpskom genocidu nad bosanskim Muslimanima definitivno razbijen.”

Dvije komisije osnovane su na inicijativu Milorada Dodika, bivšeg premijera, tada predsjednika RS-a, a danas srpskog člana tročlanog predsjedništva BiH.

Izvor: radiosarajevo

Izdvojeno