bdf.brcko@gmail.com

Zbog visokih temperatura povećan broj intervencija brčanske Službe hitne pomoći

Zbog visokih ljetnih temperatura, povećan je broj intervencija u Službi hitne pomoći Brčko distrikta. Stručnjaci i liječnici apeliraju na građane da izbjegavaju boravak na visokim temperaturama u razdoblju od 10:00 do 18:00 sati te da u organizam unose dostatne količine tekućine.

Šefica službe hitne medicinske pomoći Jasminka Bradonjić kaže kako se posljednjih dana sve više pacijenata, uglavnom starije životne dobi, javlja sa zdravstvenim tegobama prouzrokovanim visokim temperaturama.

„To su najčešće starije osobe i kronični bolesnici, u vremenskom razdoblju kada oni ne bi trebali biti napolju, odnosno u vremenu od 10 do 18 sati. Najčešće se radi o dehidraciji, sinkopama, nesvjesticama i kolapsima. Još uvijek, na sreću, nismo zabilježili slučajeve sunčanice ili toplotnog udara“, rekla je Bradonjić.

Bradonjić je apelirala na građane da u predstojeća četiri dana, kada je za područje cijele BiH najavljeno narančasto upozorenje meteoalarma, da izbjegavaju nepotrebno izlaganje suncu, posebice u dijelu dana kada su temperature najviše, da vode računa o redovnoj hidrataciji organizma, te je upozorila kronične bolesnike da redovno piju propisane terapije.

„Želim da opomenem građane da samo oni sebi mogu pomoći. Mi smo tu, naravno, da izlazimo na pozive i ukazujemo prvu pomoć, ali i mi smo nekada nemoćni ako oni ne poslušaju preporuke“, zaključila je Bradonjić.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno