bdf.brcko@gmail.com

SDS traži da se 4. avgust proglasi Danom žalosti u Brčkom zbog etničkog čišćenja Srba na prostoru Hrvatske

Srpska demokratska stranke će podnijeti inicijativu gradonačelniku Brčkog Esedu Kadriću da 4. avgust proglasi Danom žalosti u Brčkom zbog etničkog čišćenja Srba na prostoru Hrvatske u akciji Oluja.

Predsjednik stranke Mladen Vasić je istakao da je SDS već pripremio ovu inicijativu koju će uputiti gradonačelniku Brčkog Esedu Kadriću, sa nadom da će ona biti uvažena.

Iz SDS–a se nadaju da će im se u ovome pridružiti sve srpske stranke i udruženja koja njeguju srpsku tradiciju te svoj potpis staviti na incijativu.

„Četvrtog avgusta na spomeniku Srpskim branicima Brčkog biti služen parastos za žrtve etničkog čišćenja Srba iz Hrvatske te pozivamo sve pravoslavne vjernike da dođu da to obilježimo“, rekao je Vasić.

Predsjednica Aktiva žena SDS–a Lidija Ljubojević je istakla da pokoljenja moraju zapamiti šta znači biti protjeran sa svojih ognjišta, te da se zbog toga ovakve stvari moraju pamtiti.

„Veći dio kolone koji je krenuo prema Srbiji prošao je kroz Brčko. Stariji se sjećaju tih scena i ko god je vidio te ljude neće taj užas nikada zaboraviti“, rekla je Ljubojević.

Dan žalosti zbog operacije Oluja obilježava se 5. avgusta u Republici Srpskoj i Srbiji.

Zbog toga predstavnici ove stranke smatraju da je neophodno da se on obilježava i u Brčko distriktu.

 

Izvor: nula49

Izdvojeno