bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu broj preminulih gotovo dvostruko veći od broja novorođenih beba???

Naime, preminulo je 859 osoba, dok je u matične knjige zabilježeno 441 rođenje.

Šef Pododjeljenja Jelena Nikić Damjanović kaže kako će Brčko distrikt, sudeći prema dosadašnjim podacima za prvih šest mjeseci, a uključujući i posljednji trogodišnji prosjek, imati najveći broj umrlih.

“U matičnu knjigu umrlih u prvih šest mjeseci tekuće godine izvršeno je 859 upisa što je preko 66 posto više u odnosu na isti period prošle godine, a 48 posto više u odnosu na isti period 2019. godine. Napominjem da privremeni podaci o umrilima nisu potpuno uporedivi s konačnim podacima. Privremeni podaci odnose se na mjesec upisa u matične knjige Brčko distrikta, a ne na mjesec događaja”, rekla je Nikić Damjanović.

Pored toga, zabilježen je porast broja rođenih u prvoj polovini tekuće godine u odnosu na isti period prošle godine za 12,5 posto, odnosno izvršen je 441 upis u matičnu knjigu rođenih.

Na održavanje svadbenih svečanosti u 2021. godini u najvećoj mjeri je uticala pandemija koronavirusa i uvedene epidemiološke mjere na području distrikta jer je sve do 1. juna bila na snazi i Naredba kojom su zaključenja braka bila omogućena isključivo u službenim prostorijama, nakon čega je ista stavljena izvan snage, podsjetila je Nikić Damjanović.

To je rezultiralo povećanjem broja sklopljenih brakova u prvoj polovini ove godine, kada ih je sklopljeno ukupno 144, što je za 45 posto više u odnosu na isti period pandemijske 2020. godine. No, svejedno je za 34 posto manje u odnosu na “predpandemijsku” 2019. godinu.

U posmatranom periodu povećan je i ukupan broj izvršenih ovjera za 15.000 u odnosu na isto razdoblje prošle godine, te je izdato preko 47.700 izvoda i uvjerenja iz matične evidencije po zahtjevima stranaka i institucija BD BiH.

Nadalje, zaprimljeno je ukupno 560 zahtjeva za izbor ili promjenu entitetskog državljanstva, od čega je 402 za državljanstvo Federacije BiH, a 158 za državljanstvo Republike Srpske.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno