bdf.brcko@gmail.com

U Brčko Distriktu BiH obilježena 80. godišnjica podizanja ustanka u BiH

Svečano obilježavanje 80. godišnjicu podizanja ustanka u Bosni i Hercegovini  održano je danas na Partizanskom groblju u Brčkom polaganjem vijenaca i cvijeća i odavanjem pošte palim borcima NOR-a i žrtvama fašističkog terora, u organizaciji SUBNOR-a Brčko.

Vijence na Partizanskom groblju položili su predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković, gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, izaslanik predsjednika Skupštine Siniše Milića, predstavnici brojnih boračkih delegacija iz BiH, Srbije i Hrvatske, te političke stranke i udruženja Brčko distrikta.

Šerif Karahasanović iz Šatorovića, koji se kao šesnaestogodišnjak pridružio partizanima 1941. godine, kazao je da partizane prvi put vidio na Ledinkama i da im se odmah nakon upoznavanja i pridržio.

On je poručio mladima da svoj život i sudbinu trebaju stvarati ovdje.

Potpredsjednik SUBNORA-a  Srbije Jovo Baroševčić, kazao je da je u Srbiji uz podršku Vlade 07. jula oblježena 80. godišnjica ustanka protiv fašizma, na način kao što se to danas radi u Brčkom uz odavanje pošte i zahvalnosti svima koji dali svoje živote a nama donijeli slobodu i mir.

Predsjednik SUBNOR-a Brčko Janko Vuković poručio je da je značaj i simbolika ovog datuma da se nikome nikada više ne dese stradanja među narodima na ovim prostorima kao što se desilo u Drugom svjetskom ratu.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno