bdf.brcko@gmail.com

Zašto peticiju nisu organizovali zbog Arbitražne odluke za Brčko kojom je R Srpska presječena na dva djela?

Zamenik predsednika Srpske demokratske stranke (SDS) Milan Radović je izjavio da je organizacija peticije protiv nametnutog zakona o zabrani negiranja genocida, koju je pokrenuo Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), samo pokušaj da se potpisi gradjana iskoriste za politički cilj te stranke.

“Cilj je da se ponovo nametnu temu kojom bi zamazali oči narodu i skrenuli pažnju sa suštinskih i egzistencijalnih problema”, kazao je Radović, saopšteno je danas iz SDS-a.

On je istekao da Stranka demokratske akcije (SDA) zahteva od Visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne zakon o zabrani negiranja genocida, dodavši da je upravo SNSD “u čvrstom koalicionom zagrljaju” sa SDA na nivou BiH.

“S druge strane, sama činjenica da je peticiju organizovao SNSD-a, a ne institucije Republike Srpske, jasno potvrdjuje nameru da se ovi potpisi koriste u svrhu promocije jedne političke partije i da stvarni cilj nije suspenzija nametnutog zakona, jer se to može uraditi samo u parlamentu BiH”, naglasio je Radović.

Prema njegovim rečima, upravo su funkcioneri SNSD-a davali legitimitet nametnutim zakonima u parlamentu BiH i prihvatali odluke prethodnih visokih predstavnika kao legitimne.

“Postavlja se logično pitanje zašto peticiju nisu organizovali kod objavljivanja Arbitražne odluke za Brčko, kojom je Republika Srpska bukvalno presečena na dva dela”, ocenio Radović.

On je naveo i da je je peticija organizovana pod izgovorom srpskog jedinstva, i to dva dana pre sastanka koji je sa predsednicima parlamentarnih stranka iz RS inicirao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

“Cilj je da se opozicija dovede pred svršen čin i da se optuži za tobožnju izdaju ukoliko ne podrži već unapred pripremljene zaključke koje su deo scenarija SNSD-a”, ocenio je zamenik predsednika SDS-a.

Ti zaključci, kao i potpisi prikupljeni peticijom, poslužiće predstavnicima SNSD samo kao sredstvo za zaštitu njihovih ličnih interesa, jer su, kako je istakao, sudbinu naroda u RS vezali za svoju političku sudbinu.

“To je, pre svega, ostanak na vlasti i uzurpacija institucija i resursa”, rekao je Radović.

On je podsetio da je SNSD i ranije inicirao vanredne sednice Narodne skupštine RS sa istim ili veoma sličnim ciljevima.

“Narodna skupština je donosila niz zaključaka, koji se već drugi dan nisu poštovali upravo od onih koji su ih inicirali i donosili, jer su napravili politički dogovor sa stranim ambasadorima i svojim političkim saveznicima iz SDA. To naravno nije bila nikakva izdaja srpskih interesa. Postavlja se pitanje šta je sa tim zaključcima koje je donosila Narodna Skupština”, istakao je Radović.

On je naveo da je potpisom ANP ili Programa reformi, koji suštinski znači put BiH u NATO, pogažen zaključak o vojnoj neutralnosti Republike Srpske, ali je tada uspostavljena koalicija SNSD-a sa SDA na državnom nivou.

Prema njegovim rečima, zaboravljeni su i rezultati referenduma o Danu Republike, strane sudije i dalje sede u Ustavnom Sudu BiH, nije pokrenut postupak za vraćanje niti jedne nadležnosti sa nivoa BiH na Republiku Srpsku, predstavnici SNSD-a i dalje sede u institucijama BIH, mirni dijalog sa Federacijom BiH uopšte ne postoji, priča o samostalnosti i odvajanju Republike Srpske se koristi samo kao pretnja i sredstvo za dobijanje neke pozicije na nivou BiH.

“Dakle, sve je bila improvizacija i to gradjani Republike Srpske treba da znaju”, naveo je Radović.

On je ocenio da je takozvana “srpska reprezentacija”, sa SNSD-om na čelu, u Sarajevu doživjela debakl, dok ta ista vlast u RS beleži veoma loše rezultate.

“Ukoliko je iskrena namera da se postigne srpsko jedinstvo, prvi korak bi bio prelazna i stručna vlada bez dominantnog uticaja SNSD-a”, zaključio je zamenik predsednika SDS-a.

 

 

Izvor: beta.rs

Izdvojeno

Mrtve ribe plove mrtvom rijekom u mrtvom gradu koji se zove Brčko

Odavno smo u Brčkom shvatili da nas u ovom gradu ne smije ništa iznenaditi ili, što bi Sidran rekao ,, ...svikao sam na čuda,...

Trenutno nema alternative dr. Nišiću na mjestu gradonačelnika Brčko Distrikta BiH!

Bilo bi krajnje neozbiljno i maliciozno ocjenjivati rad nove/stare vlade na čelu sa dr. Nišićem apstrahirajući od konteksta u kojem je ta vlast formirana...

KO TO BRANI, A KO NAPADA BRČKO DISTRIKT BIH?

Mada je već odavno jasno da je javna riječ u Brčkom izgubila svaki smisao, ipak je teško pasivno posmatrati ovu rašomonijadu (različita viđenja) oko...

Nije kriv Dodik što pravi svoju državu, krivi su Bošnjaci/Bosanci što su mu prepustili Bosnu

Bošnjaci, većinski muslimani, ovih dana obilježavaju Bajram hadža i kurbana. U skladu s naredbom, oni koji su u mogućnosti hodočaste u Mekku i obavljaju...

Može se kad se hoće: Brčanski Apelacioni sud stavio van snage Zakon o izmjenama Zakona o platama sudija i tužilaca

Apelacioni sud Distritka na sjednici održanoj 16.05. 2023. donio je presudu kojom se stavlja van snage Zakon i izmjenama i dopunama Zakona o platama...

Milić: ,,Ono što je za vas (Bošnjake) loše, za mene je dobro, što je vama (Bošnjacima) dobro, meni nije,’’

Po ko zna koji put pokazalo se da sve ono što se radi u Brčko Distriktu dvadeset i nešto godina, sa ciljem implementacije Mirovnog...

PLATI IM, GRADONAČELNIĆE, SAMO NEKA TE NE SAVJETUJU!

Novi gradonačelnik Brčko distrikta Zijad Nišić je sa nekoliko poteza iskazao pristojnu političku i opštu kulturu, te široku otvorenost za saradnju, što je naišlo...

Da li je moguće da se u Brčko Distriktu građani ne mogu slobodno nacionalno izjašnjavati, moguće je??

Kako javljaju mediji "Ševal Memić iz Brčkog - Bosanac u Brčko Distriktu BiH vodi bitku s vjetrenjačama. U matičnom uredu su mu odbili izdati...