bdf.brcko@gmail.com

Svečano otvaranje Divanhane i restorana u prizemlju Ruždije

Svečanim otvaranjem Divanhane i restorana u prizemlju, danas je i zvanično označen završetak radova na obnovi Ruždija medresa, koju je još početkom devetnaestog vijeka Islamskoj zajednici Brčko uvakufio jedan od najvećih vakifa ovih prostora Alija Kučukalić.

“Prvobitna namjena zgrade je bila da se na spratu odvija obrazovna, a u priozemlju trgovinska djelatnost. Obje ove namjene danas smo u potpunosti ispunili jer je jedan dio objekta iskorišten za diječi vrtić, dok je prizemlje adaptirano u kvalitetan restoran“, kazao je u ime Medžlisa Islamske zajednice Brčko glavni imam Mustafa efendija Gobeljić.

U svom prigodnom obraćanju gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić, pozdravi je još jedan iskorak naprijed u organizaciono-poslovnom smislu Islamske zajednice Brčko.

„Prvi veliki iskorak je bio početak rada obdaništa „Evlad“, što je bila prva takva ustanova pod ingerencijama Islamske zajednice u BiH. Kao dalji iskorak u poslovnom smislu vidim i otvaranje ovog restorana na čemu čestitam svima u našem medžlisu“, istakao je gradonačelnik Kadrić.

Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović je takođe pohvalio činjenicu da se na ovaj način održava temeljna želja vakifa Alije Kučukalića.

„Vizionarstvo vakifa Alije Kučukalića ogledalo se i u tome što je kao jedan od navećih vakifa u BiH, umjeli prepoznati aspekt ekonomske održivosti neizostavno kroz vakufname ostavljajući i imovinu za ekonomsko privređivanje što je slučaj i sa ovom zgradom, odnosno danas otvorenim restoranom Divanhanom“ naglasio je Muftija tuzlanski Vahid efendija Fazlović.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno