bdf.brcko@gmail.com

BIH MOŽE OSTATI MEĐUNARDNI PROTEKTORAT DO “SUDNJEG DANA:” Šta sadrži Program 5+2 za zatvaranje OHR-a

Dok Rusija i Kina traže oduzimanje bonskih ovlasti visokom predstavniku i zatvaranje OHR-a do kraja srpnja iduće godine, SAD kaže kako uvjeti za zatvaranje OHR-a nisu vremenski određeni, već ovise od ispunjenja uvjeta (5-2)koje je definirao Upravni odbor Vijeća za implementaciju Daytonskog sporazuma.

Što zapravo sadrži Program 5 plus 2 kojeg treba ispuniti za zatvaranje OHR-a?
Politički direktori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira su, podsjeća Hrvatski Medijski Servis, na sastanku u Bruxellessu 26. i 27. veljače 2008. godine utvrdili zahtjeve koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a. Ovi zahtjevi su postavljeni i odobreni od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira, a organi Bosne i Hercegovine već su ih prethodno prihvatili. Ciljevi koje vlasti BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a su:

1. Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele imovine između države i drugih razina vlasti;
2. Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
3. Potpuna provedba Konačne odluke za Brčko;
4. Fiskalna održivost (promovirana putem Sporazuma o utvrđivanju stalne metodologije za utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava UINO-a i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća); i
5. Zaživljavanje vladavine prava (demonstrirano putem usvajanja Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa).

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je, također, utvrdio dva uvjeta koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a:

1. Potpisivanje SSP-a; i
2. Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma.

Iako su u nekim oblastima ostvareni pomaci, kronično neslaganje vodećih političkih stranaka dovelo je do zastoja koji je spriječio punu realizaciju programa.

Neki od uvjeta za zatvaranje OHR-a su već ispunjeni kako što je primjerice potpisivanje SSP-a, Usvajanje državne strategije za ratne zločine i provedba konačne odluke za Brčko. No, za neke je, gledano iz ove perspektive, teško vjerovati da će ikad biti ispunjeni, kao što je dogovor o raspodjeli državne i vojne imovine oko čega se spore bošnjačke i srpske stranke već više od desetljeća.

-Pozitivna procjena situacije u BiH od strane Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira utemeljena na punom poštivanju Daytonskog mirovnog sporazuma, također je jedan je od uvjeta koji daje mogućnost PIC-u da sam odredi do kada će OHR ostati u BiH, neovisno o realnom stanju u BiH.

Drugim riječima, visoki predstavnik, ukoliko tako procjene SAD i njihovi zapadni saveznici mogu u BiH ostati, odnosno BiH biti, umjesto samostalna država, međunarodni protektorat, do “sudnjeg dana”.

 

 

Izvor: poskok.info

Izdvojeno