bdf.brcko@gmail.com

Šta se krije iza neprimjereno kratkih rokova u postupku dodjele sredstava za neprofitne organizacije iz budžeta Brčko Distrikta?

Samo dan je ostavljen zainteresovanim da se prijave za prisustvo prezentaciji, a ona je opet samo dan kasnije i zakazana, odnosno 7. jula. Pritom je za krajni rok za prijem aplikacija određen 13. juli, što je veoma kratak rok za pripremu obrazaca i prijava po novom Pravilniku, zbog čega su uslijedila odustajanja od konkursa dijela NVO, čime je ponovo dovedena u sumnju transparentnost cijelog postupka dodjele sredstava za neprofitne organizacije.

Skupština Brčko Distrikta je budžet za 2021. godinu usvojila poslednjeg dana roka za donošenje budžeta za tekuću godinu – 31. marta – na iznos od 238.227.961 KM, a on je prvog julskog dana rebalansom već uvećan za 15.635.143 KM i sada iznosi 253.863.104 KM.

Gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić je u obrazlaganju razloga za donošenje prvog rebalansa budžeta u ovoj godini na Trećem vanrednom zasjedanju Skupštine BD rekao da je na ovaj način obezbijeđeno 1,2 miliona KM za stambeno zbrinjavanje građana iz boračkih kategorija, sredstva za isplatu preostalih dvadeset odsto podsticaja u poljoprivredi iz prošle godine i da je rebalansom kapitalni budžet uvećan za više od deset miliona KM.

„Ne postoji idealan akt, ali moramo imati u vidu činjenicu da je budžet za 2021. godinu pravljen u specifičnim uslovima, odnosno uslovima pandemije virusa korona, da su izbori bili završeni u vrijeme kada se budžet trebao upućivati u skupštinsku proceduru, da je donesen i u primjeni novi Zakon o budžetu što su sve okolnosti koje su uticale na to da dobijemo manjkav prijedlog budžeta koji je trebalo popraviti“- rekao je na ovu temu predsjednik Skupštine Siniša Milić.

A, kada je u pitanju novi Zakon o budžetu, koji je usvojen u decembru 2019. godine, a u praktičnoj primjeni, kao i novousvojeni Zakon o udruženjima i fondacijama BD, tek od 1. januara ove godine, pohvalnim se može istaći da je Brčko distrikt nakon toliko godina netransparentne raspodjele sredstava za neprofitne organizacije, konačno započeo dodjeljivati sredstva za NVO putem Javnog poziva.

Istina, iz nevladine organizacije “Vermont” su ukazali na manjkavost u proceduri objave Javnog poziva, rokova za prijavu i prezentacije za potencijalne aplikante do roka za zatvaranje konkursa.

“Pohvalnim možemo istaći činjenicu da je u prošlom mjesecu održana prezentacija za udruženja građana, fondacije i druga pravna i fizička lica iz oblasti turizma, kulture i sporta za pripremu, izradu i prijavu na Javni poziv od strane Odjeljenja a privredni razvoj, sport i kulturu Vlade Brčko distrikta. Donešena je odluka da će ukupno biti tri poziva ove godine, tek nakon pola godine uslijedio je prvi, a kao razloge kašnjenja iz Vlade su naveli neusvajanje Pravilnika po kojem se ta sredstva raspoređuju, na vrijeme. Prema dogovoru na sastancima predstavnika NVO sa vlastima i donešenoj odgovarajućoj odluci da nevladine organizacije trebaju da učestvuju u pripremi obrazaca za Javni poziv, obrasci su poslani na komentare, a kada je izašao poziv oni su promjenjeni“ – informacije su iz „Vermonta“, koji nastavlja sa aktivnostima na kojima je u prethodnom periodu radila neformalna grupa „Za transparentno finansiranje NVO iz budžeta Brčko distrikta“.

Ono što iz “Vermonta” zamjeraju vlastima Brčko distrikta su neusklađeni rokovi od objave javnog poziva do krajnjeg roka za prijavu aplikacija. Naime, Odjeljenje za stručne i administrativne poslove Vlade Brčko distrikta BiH, je 5. jula obavijestilo udruženja građana, fondacije, te druga pravna i fizička lica o održavanju prezentacija i upoznavanja u vezi sa pripremom, izradom i prijavom na Javni poziv prijedloga za finansiranje i sufinansiranje programa i projekata od javnog interesa, na obrascima Javnog poziva, koje će se realizovati u saradnji sa stručnjacima za ovu oblast. Samo dan je ostavljen zainteresovanim da se prijave za prisustvo prezentaciji, a ona je opet samo dan kasnije i zakazana, odnosno 7. jula.
“Činjenica je da je za krajni rok za prijem aplikacija određen 13. juli, što je veoma kratak rok od prezentacije do pripreme obrazaca i prijava po novom Pravilniku, čime su uslijedila odustajanja od konkursa dijela NVO, čime dovodimo ponovo u sumnju transparentnost cijelog postupka dodjele sredstava za neprofitne organizacije iz budžeta Brčko distrikta – izjava je direktora “Termita” Damira Radenkovića.

Pravo učešća, način i kriterijumi apliciranja, aneksi, ostali detalji javnog poziva kao i Pravilnik o finansiranju i sufinansiranju prijedloga programa i projekata od javnog interesa dostupni su na sajtu Vlade BD na linku http://sap.bdcentral.net/Publication/Read/2021-06-Javni-poziv-finansiranje-prijedloga-programa-i-projekata-od-javnog-inetersa

 

Izvor: https://antikorupcija.info/sta-se-krije-iza-neprimjereno-kratkih-rokova-u-postupku-dodjele-sredstava-za-neprofitne-organizacije-iz-budzeta-brcko-distrikta/?fbclid=IwAR0vquAy-UKX7yXaIVybkLswBUwOh5_ae2T_x0P5jNxdekzaP7V0KN_zgjU

Izdvojeno