bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom služen parastos Draži Mihailoviću

U kapeli na pravoslavnom groblju u Srpskoj Varoši danas je služen parasros ratnom zločincu i vođi četnika u Drugom svjetskom ratu – Draži Mihailoviću.

Parastos je organizovao Konzervativni klub iz Brčkog uz aktivno učešće Srpske pravoslavne crkve (SPC). Nakon parastosa na spomenik, koji se nalazi na ulazu u groblje, zločincu Mihailoviću položeni su vijenci i cvijeće.

”Na današnji dan, pred sudom koji je bio sve samo ne sud, osuđen je Dragoljub Mihailović. Osudili su ga, ali je nevin. Strijeljali su ga, ali živi. Pokušali su da ga izbrišu, ali mi ga pamtimo”, poručili su iz Konzervativnog kluba..

Oglasili su se i brčanski antifašisti, koji su pozvali Brčake da se prisjete svih zločina koje su četnici počinili u Drugom svjetskom ratu, ali i u posljednjem ratu i da se odupru glorifikaciji ratnih zločinaca.
- Na tom groblju gdje leže tijela desetina brčanskih partizana, na čijim grobovima su uklesane petokrake, danas će se služiti parastos zločincu Mihailoviću, kao da nije dovoljno što se ruglo od biste ovog zločinca nalazi na ulazu u groblje.

Tužno je da su se zaboravila četnička zvjerstva po Brčkom. Recimo, upad 1946. godine u kuću Borisava Simića iz Donje Bukovice, kada su automatom za večerom pobili Borisava, ženu Savku, kćerke Pelku i Dušanku i sinove Jovu i Nikolu. Njihovo peto dijete je ležalo u sobi pokriveno ponjavom i tako izbjeglo smrt. Sve šestoro je sahranjeno u jedan grob, stoji u pismu.

Dodaju kako SPC i organizacije bliske njoj pokazuju svoje pravo lice.

 

(Vijesti.ba)

Izdvojeno