bdf.brcko@gmail.com

Operacija katarakte od sada moguća i u brčanskoj Bolnici

U brčanskoj Bolnici koja postoji već 130 godina, prvi put je uspostavljen Odsjek za očne bolesti gdje su omogućene oftamološke operacije, a samim time i operacije katarakte. Ovo će pacijentima s područja Distrikta koji boluju od ovakve vrste bolesti uvelike olakšati, te za operacijom katarakte neće više morati posezati čak do Bijeljine, Tuzle, Sarajeva ili Beograda.

Doktor Dušan Stokić, ravnatelj Bolnice Brčko kaže kako su se tri godine pripremali za osnivanje ovog Odsjeka i pokretanje procesa oftomoloških operacija, no sama nabavka je, prema njegovim riječima bila zahtjevna zato što je u pitanju vrlo kompleksan posao.

„Mi smo uspjeli nabaviti zaista vrhunsku opremu i medicinski materijal, sočiva i ostalo, angažirali smo dobru ekipu, suradnika tako da su stvoreni svi uvjeti da se ovjde rade, da se ovaj posao operacija katarakte i ne samo katarakte, dogovoreno je nekih 5 oftamoloških operacija, to su operacije na očnim kapcima i prednjem segmentu oka, uključujući i kataraktu koja je daleko najčešća“, rekao je Stokić.

Stokić ističe kako je ovaj čin jako važan kako za građane, tako i za sam Distrikt.

„Na godišnjoj razini Fond zdravstvenog osiguranja u Brčkom je dosad izdvajao preko pola milijuna maraka šaljući pacijente u druge ustanove samo za operaciju katarakte. Svakako to je jedan od razloga, ali to nije najvažniji razlog. Za nas je najvažnije da naši pacijenti imaju ovu mogućnost kod kuće, u našem gradu, u našoj bolnici i da se to radi kvalitetno. Mi smo stvorili uvjete za to i evo počeli smo s tim radom“, ističe Stokić.

Za operiranje katarakte zadužena je doktorica s Kliničkog Centra Banja Luka, mag Bojana Markić koja je istaknula kako su s ovakvim operacijama započeli prije dva tjedna kada je operirano 14 pacijenata, dok je za danas planirana operacija njih 12.

„Operacija katarakte je inače globalno posmatrano najzastupljenija operacija od svih operacija koje se rade na ljudskom organizmu i sama katarakta je jako značajan socio-ekonomski problem jer dovodi do sljepila kod pacijenata. Tako da bez operacije imali bi jako velik broj i mlađih i starijih ljudi koji ne bi mogli samostalno da se kreću i funkcioniraju, bili bi ovisni od drugih“, rekla je Markić.

Ona kaže kako se operacija katarakte izvodi pod lokalnom anestezijom, da je potpuno bezbolna te kako sam proces, od pregleda, preko operacije u trajanju do 15 minuta, do odlaska pacijenta s Odsjeka za očne bolesti iznosi oko dva sata. To nam je svojim osobnim iskustvom potvrdio i pacijent koji je danas operiran, Azem Rizvanović iz Brezovog polja.

„Prije mjesec dana sam primjetio da ne vidim na desno oko, uradio sam nalaze i zakazali su mi operaciju za danas. Doktorica kaže da je operacija bila uspješna. Slijedio sam njihove upute i nisam imao bolove, jedino na kratko neugode zbog svjetla nakon operacije, dok se oko nije priviknulo na svjetlost. Sve drugo je prošlo bez problema i kontrola mi je zakazana za ujutro. Ovo je stvarno za pohvalu rukovoditelja ovdje u ovoj bolnici“, rekao je Rizvanović.

Ravnatelj Bolnice Stokić rekao je kako su planirali raditi do 30 operacija katarakte mjesečno, s tendecijom povećanja tog broja, a sukladno s potrebama građana Distrikta.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno