bdf.brcko@gmail.com

Lopovi i prevaranti će htjeti važne državne funkcije, a demokracija će im to dati!

Nema kraja ovim pasjim vrućinama, te je narodna vlast odlučila da ode na dugotrajni (skoro mjesec i po) odmor. Valja im potražiti hlad, naradili su se ove godine, a ko zna šta nas čeka dolaskom jeseni i četvrtog vala pandemije.

Posljednji potezi vlasti prije odlaska na odmor su ukidanje prava na dječiji doplatak određenim kategorijama djece (čak i ne kriju da ciljano idu na romsku kategoriju). Ovaj potez će zasigurno imati sudski epilog, a to što će Distrikt na kraju da isplati i dječiji doplatak i sudske troškove očito nikoga ne interesuje, imaju imunitet.

Pravdanje ovog poteza dobrim namjerama je obično zamajavanje, jer davno rekoše da je „put do pakla popločan dobrim namjerama“a ovdje bi se moglo reći da je put do budžetskog novca (ili narodnih para) popločan skupštinskim amandmanima.

U proceduru je pušten i dugo najavljivani  Zakon o igrama na sreću, koji izmedju ostalog predviđa da rad kladionica kontroliše Poreska uprava tj.službenik za eksternu kontrolu. Reklo bi se „spala knjiga na dva slova“, a kontrole skoro pa i neće biti, čak i kad bi to htjeli teško da će stići.

Takođe je, prije odlaska na odmor, narodna  vlast objavila Listu privrednih subjekata koji će dobiti subvencije zbog pandemije. Pa će tako brčanski dobri, radni i vrijedni narod PODSTAKNUTI DJELATNOST KOCKANJA I KLAĐENJA sa ni manje ni više nego 71.463 KM.
Proročke riječi grčkog filozofa Sokrata, nastale prije 2500 godina, zvuče nevjerovatno:

Demokracija će platiti zato što će pokušati odgovarati svima.

Siromasi će htjeti imetak bogatih. Demokracija će im to dati.

Mladi će htjeti biti uvažavani kao stari, žene će htjeti biti kao muški, stranci će htjeti prava starosjedilaca. A demokracija će im to dati.

Lopovi i prevaranti će htjeti važne državne funkcije. A demokracija će im to dati.

A kad lopovi i prevaranti konačno demokratski preuzmu vlast, jer kriminalci i zločinci teže za moći, nastat će gora tiranija nego u vrijeme bilo koje monarhije ili oligarhije.

 

 

„Nepošteni građanin“

 

Izdvojeno