bdf.brcko@gmail.com

Konaković i Radončić: Bošnjaci ne bi trebali birati hrvatskog člana Predsjedništva

Predsjednik Saveza za bolju budućnost BiH Fahrudin Radončić podržao je stavove koje je nedavno iznio lider Naroda i pravde Elmedin Konaković, da “Bošnjaci ne bi tebali birati hrvatskog člana Predsjedništva BiH”.

Podsjetimo da je Konaković takvu izjavu dao prošle sedmice, tokom gostovanja u smisiji Telering na RTRS-u. Ta njegova izjava izazvala je buru reakcija u javnosti, između ostalog i od predstavnika NiP-u partnerskih stranaka.

No, Radončić je danas kazao da misli da je Konaković u pravu.

“Vidio sam da je gospodin Konaković dobio žestoke kritike dijela političke javnosti zato što je rekao da nije uredu da Bošnjaci biraju hrvatskog člana Predsjedništva i mislim da je Konaković u pravu. Mi to pitanje pokušavamo riješiti deset godina i uvjeren sam da ćemo ga riješiti”, rekao je Radončić za N1.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović izjavio je jučer da u službenu posjetu Sarajevu neće doći dok se “neke stvari ne razriješe” te dodao da “član Predsjedništva BiH Željko Komšić nije predstavnik hrvatskog naroda”.

Radončić je komentarišući tu Milanovićevu izjavu rekao kako smatra da nije uredu da se političari iz susjednih zemalja miješaju u unutrašnje stvari BiH.

“Mislim da političari iz susjednih zemalja ne treba da se miješaju u unutrašnje stvari BiH. Kako ćemo mi birati hrvatskog člana Predsjedništva, na nama je obaveza. Mislim da je uredu da Hrvati biraju svog legitimnog predstavnika”, istakao je lider SBB-a.

U toku su, podsjetimo, aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona BiH, od kojih HDZ očekuje da riješi pitanje “legitimnog predstavljanja” Hrvata u Bosni I Hercegovini. U aktivnosti su uključene Evropska unija i SAD.

Trenutno nema naznaka o tome da bi parlamentarne stranke mogle postići rješenje o bilo kojem prijedlogu izmjena ovog zakona.

 

Izvpr: klix.ba

Izdvojeno