bdf.brcko@gmail.com

Predstavnici Srba u Vlasti: Tražimo od Tužilaštva da se što hitnije izvine porodicama ubijenih, nestalih i zarobljenih Srba

Predstavnici Srba u zakonodavnoj vlasti Brčko distrikta BiH, najoštrije osuđuju provokaciju i sipanje soli na još uvijek nezaraslu ranu porodicama 69 ubijenih i preko 2500 zarobljenih i protjeranih Srba sa Bukvičkog platoa. Javnim oglašavanjem u vidu posmrtnice, presuđenom ratnom zločincu Mensuru Đakiću, na objektima pravosudnih institucija i Tužilaštva Distrikta.

Prašina koja se digla oko ukopa 18 neidentifikovanih posmrtnih ostataka na mezarju u MZ Ivici, još se nije ni slegla. Kao i u najmanju ruku, nespretno i nelogično objašnjenje Tužilaštva Brčko distrikta BiH u ovom slučaju, a već imamo novi skandal koji samo potvrđuje pristrasnost pojedinaca i njihovih podanika.

Znači li to da pravosudne institucije Brčko distrikta BiH, ne poštuju presude Suda BiH, ili je posrijedi, gnusan način da se pošalje poruka da suživota nema na ovim prostorima i da pravdu treba tražiti na drugim mjestima a ne u tim institucijama?

I onako krhko povjerenje u pravosuđe i Tužilaštvo Distrikta, ste srušili ovakvim potezom. Tražimo od najodgovornijih osoba u pravosudnim institucijama i Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, da se što hitnije izvine porodicama ubijenih, nestalih i zarobljenih Srba, pokrenu postupke protiv odgovornih ili ćemo tražiti njihovu odgovornost.

Predstavnici Srba u zakonodavnoj vlasti Distrikta, o svemu ovome obavijestiće VSTS BiH, Kancelariju supervizora za Brčko distrikt BiH i druge relevantne institucije. Takođe, putem Skupštine Brčko distrikta BiH u skladu sa Poslovnikom o radu, tražićemo zvanično pisano izjašnjenje od pravosudnih institucija i Tužilaštva Distrikta o ovom činu provokacije.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno