bdf.brcko@gmail.com

NOVI TALAS NA POMOLU: Raste broj novozaraženih u regionu, “delta soj” se ubrzano širi

U ZEMLJAMA regiona je zabeležen blagi rast broja novozaraženih, a posebnu opasnost, prema upozorenjima stručnjaka, predstavlja širenje “delta soja” korona virusa.

U poslednja 24 sata u Hrvatskoj je zabeležena 141 novozaražena osoba, od 4.982 testirana uzorka. Broj aktivnih slučajeva je trenutno 596. Prijavljene su tri preminule osobe, ukupno od početka epidemije 8.224.

Slovenija je PCR metodom testirala 2.104 uzorka, od kojih je 73 pozitivno na korona virus, što je povećanje broja novozaraženih drugi dan za redom.

Prijavljen je jedan smrtni slučaj. Prosek potvrđenih slučajeva zaraze u poslednjih sedam dana je 30 (26 juče). Četrnaestodnevni broj infekcija na 100.000 ljudi je 19 (juče 18). Građani su upozoreni na širenje “delta soja” korona virusa, a u periodu od 21. juna do 27. juna, 41 odsto obolelih je od tog virusa.

U poslednja 24 sata u Bosni i Hercegovini, Federaciji BiH, Republici Srpskoj i Brčko distriktu, registrovano je 20 novih slučajeva zaraze korona virusom. Preminula je jedna osoba.

Samo u Federaciji BiH je testirano 1.186 uzoraka, od kojih je 19 pozitivno na korona virus. U tom entitetu prijavljen je jedan smrtni ishod, a ukupan broj preminulih od početka pandemije je 5.530.

Republika Srpska je testirala 181 uzorak, od kojih je jedan pozitivan na korona virusa, a reč je o muškoj osobi starije životne dobi. Smrtnih slučajeva nije bilo, a ukupno od početka pandemije registrovano je 3.786 preminulih pacijenata.

U Brčko distriktu nisu zabeležene nove zaraze ni smrtni slučajevi.

Prema poslednjem preseku epidemiološke situacije u Crnoj Gori je zabeleženo 30 novozaraženih osoba. Smrtnih slučajeva nije bilo, a od početka pandemije registrovano je 1.619 preminulih pacijenata. Ukupan broj trenutno aktivnih slučajeva u Crnoj Gori je 309.

Severna Makedonija je testirala 2.743 uzoraka od kojih je devet zaraženo korona virusom. Smrtnih slučajeva nije bilo, dok je od početka pandemije preminulo 5.486 pacijenata.

Broj aktivnih slučajeva je 141. U Severnoj Makedoniji je potvrđeno 10 obolelih od “delta soja” korona virusa. Samo juče su registrovana četiri obolela od tog soja virusa, od kojih je kod jednog pacijenta zdravstveno stanje ozbiljno.

 

 

Izvor: novosti.rs

Izdvojeno