bdf.brcko@gmail.com

Srpska udruženja “optužuju” da se u Brčkom veliča ratni zločinac uz konstataciju da u je BiH bio građanski rat

Udruženja poginulih boraca, ratnih invalida i veterana protekloga rata RS Brčko iskoristila su posljednji javni oproštaj predstavnika ABiH Brčko od ratnoga komandanta Mensura Đakića, koji je preminuo u zatvoru, da ih optuže da veličaju ratnoga zločinca, te da konstatuju da u BiH bio građanski rat, da postoje tri istina i da su svi podjednako odgovorni za ratne zločine. Njihovo saopštenje prenosimo u cijelosti:

Licemjerju nema kraja. Presuđeni ratni zločinac se veliča kao heroj.

To su svojim saopštenjem povodom smrti ratnog zločinca Mensura Đakića, ratnog komandanta u 108. HVO brigadi kazali i članovi više Udruženja demobilisanih boraca tzv. Armije BiH iz Brčkog.

Pozivajući se na njegovu “hrabrost” oni u saopštenju naglašavaju kako je “njegova duša umorena nepravdom”.

A ta nepravda se ticala “oslobađanja” Bukvika 14. i 15. septembra 1992. godine od Srba koji su tu stotinama godina živjeli. Tada su vojnici pod komandom u zatvoru preminulog ratnog zločinca Đakića za dva dana ublili 26 mještana Bukvika, Bukovca i Vitanovića srpske nacionalnosti. Među ubijenim Srbima bilo je nekoliko starica od 80 godina, više invalidnih i ranjenih lica i par starijih ženskih osoba.

Posljedice njegove i hrabrosti boraca kojima je komandovao su još uvijek nepronađeni posmrtni ostaci ubijenih Srba iz Bukvika.

Kazna od osam godina zatvora za zločine po komandnoj odgovornosti i ovaj čin njegovog veličanja od strane ratnih drugova pokazuje da ni jedna presuda bilo kog Suda za dešavanja na prostoru BiH tokom nesrećnih sukoba 90-tih godina prošlog vijeka neće moći zatamniti činjenicu da je po srijedi bio građanski rat.

To nam govori da u BiH postoje tri istine, da smo duboko podijeljeno društvo i bez skorih izgleda za približavanje stavova.

Udruženje porodica poginulih boraca RS Brčko


Udruženje RVI 1991. godine RS Brčko


Udruženje veterana Boračka organizacija RS Brčko

Izvor: nula49

Izdvojeno