bdf.brcko@gmail.com

Metju Palmer: Ono što stoji i pred ovdašnjim vlastima je energičnija borba protiv korupcije

Metju Palmer zamjenik  pomoćnika državnog sekretara SAD-a, boraveći danas u  Brčkom, sa čelnicnicima lokalne vlasti, razgovarao je o aktuelnom  ekonomskom, zakonodavnom i političkom trenutku Distrikta.

Palmer je  posjetio i brčansku Luku, čija postrojenje su u procesu revitalizacije. „Distrikt ima mnogo pozitivnih iskoraka i u zakonodavnom organiozac ionom ali i ekonomskom aspektu.

No ono što stoji i pred ovdašnjim vlastima je energičnija borba protiv korupcije i tu će  ambasada SAD U BiH, vlastima u Distriktu pružiti svu neophodnu tehničku podršku, kako bi aktivnosti u borbi protiv korupcije dale što bolje rezultate“, rekao je Palmer.

Zakon o sukobu interesa koji smo usvojili u potpunosti ga uskladivši sa evropskim standardima, te već formireana tročlana komisija za praćenje njegove primjene, jedna je od tema o kojoj su, svi akteri imali pozitivno mišljenje, a gospodina Palmera je zanimala dogradnja, odosno perspektiva zakonodavnog okvira sa naglaskom na stvaranje preduslova za jačanje ekonomije ali i borbu protiv korupcije“, rekao je predsjednik Skupštine Siniša Milić.

Sam čin posjete Palmera Brčkom, kao jedinom gradu, koji nespada u krug glavnih gradova država, u Vladi Distrikta vide kao jasnu podršku ovoj sredini.

„Ova podrška znači mnogo i stoga smo apsolutno spremi pojačati sve aktivnosti koje će imati  za rezultat pdalji progres ovog područja.

„Kad je riječ o borbi protiv korupcije usaglašeno je da potpišemo Memorandum o saradnji  Distrikta-sa ambasadom SAD-a u našoj zemlji, koji bi, uz razmjenu iskustava podrazumjevao i dodatnu edukaciju naših službenika u aktivnostima borbe  protiv korupcije“, rekao je gradonačelnik Brčkog Esed Kadrić.

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno