bdf.brcko@gmail.com

I Z V J E Š T A J POLICIJE: Zabilježeno pet krivičnih djela

KRIMINALITET:

– U izvještajnom periodu na prostoru Brčko distrikta BiH u oblasti kriminaliteta zabilježeno je pet krivičnih djela od kojih su četiri u oblasti imovinske prirode.

-Izdvajamo događaj od 02. 07. 2021. godine kada je Policiji Brčko distrikta BiH u 18.05 sati prijavljeno da više lica verbalno uznemirava jedan bračni prar u naselju Prutače.

Odmah nakon prijave na lice mjesta upućeni su policijski službenici koji su na licu mjesta zatekli više lica u narušavanju javnog reda i mira tučom uz upotrebu oštrih i tupih predmeta.

Odmah po dolasku na lice mjesta policijski službenici su izdali naređenje da se prestane sa narušavanjem javnog reda i mira, nakon čega je više lica koji su učestvovali u tuči, napalo na policijske službenike koji su u skladu sa propisanim policijskim ovlaštenjima upotrijebili potrebnu količinu sile i situaciju stavili pod kontrolu. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Napad na službeno lice u obavljanju poslova bezbjednosti” iz člana 353. stav (1) Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, slobode su lišena lica B.A. rođen 1995. godine u Maoči, B.H. rođen 1987. godine u Doboju, F.Š. rođen 1997. godine u Brčkom, svi nastanjeni na Prutačama, te K.E. rođen 1979. godine u Modriči, nastanjen u Brčkom, kao i lice Š.F. rođen 1991. godine u Brčkom nastanjen na Prutačama, zbog počinjenog prekršaja iz člana 5. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

Na licu mjesta je izvršen uviđaj u cilju prikupljanja dokaza i izuzimanja sredstava koja su korištena u tuči i prilikom napada na policijske službenike. O zaprimljenoj prijavi i postupanju policijskih službenika obaviješten je i dežurni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta BiH pod čijim nadzorom su preduzete sve istražne radnje. Policija Brčko distrikta BiH će u narednom periodu Tužilaštvu Brčko distrikta BiH uputiti Izvještaj o počinjenju krivičnog djela protiv četiri lica, dok će Osnovnom sudu protiv jednog lica biti podnešen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka.

JAVNI RED I MIR

– U oblasti javnog reda i mira u izvještajnom periodu zabilježena su još dva događaja narušavanja javnog reda i mira, te će Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH za dva lica biti dostavljeni zahtjevi za pokretanje prekršajnog postupka, zbog počinjenih prekršaja iz člana 4. i 23. Zakona o javnom redu i miru Brčko distrikta BiH.

SAOBRAĆAJ:

– Tokom navedenog perioda zabilježena je jedna saobraćajna nezgoda u kojoj je usljed vožnje u alkoholisanom stanju došlo do slijetanja motornog vozila, čiji je vozač zadobio teške tjelesne povrede.

– Policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su prilikom kontrole vozača i vozila isključili ukupno 30 vozača. Od toga 20 vozača je isključeno zbog upravljanja motornim vozilima pod dejstvom alkohola, tri zbog upravljanja motornim vozilom prije sticanja prava na upravljanje, jedno lice jer je upravljalo motociklom bez naznačene odgovarajuće kategorije u vozačkoj dozvoli, dva lica jer su upravljala vozilom nakon isteka potvrde o registraciji i četiri lica, koja su mopedima i vozilom upravljala bez potvrde o poznavanju propisa.

Službenu zabilješku sačinila:
Stručni referent za odnose s javnošću-portparol
Policije Brčko distrikta BiH
Dževida Hukičević

Izdvojeno