bdf.brcko@gmail.com

Ispraćeni tabuti sa 18 žrtava zločina nad Bošnjacima tokom rata u Brčkom

Iz Komemorativnog centra Tuzla ispraćeni su tabuti sa 18 žrtava zločina proteklog rata nad Bošnjacima u Brčkom, koje će svoj vječni smiraj pronaći sutra na šestoj kolektivnoj dženazi.

Vozilo sa tabutima u Brčko će stići prije akšam-namaza, a na platou ispred džamije Ivici proučit će se hatma dova i tevhid, javlja Anadolu Agency (AA).

“Mi smo danas ovdje okupili da ispratimo šehide Brčkog. Ova dženaza, koja će sutra biti klanjana u Brčkom, posebna je zato što će biti klanjana za 18 šehida koji nisu identificirani.

Čovjek na ovaj svijet dolazi donoseći svoj vjerski identitet koji mi nazivamo čistom prirodom ili fitrom i taj identitet mu niko ne može oduzeti. Međutim, na ovom svijetu stičemo i brojne druge identitete, i religijske, kulturne, nacionalne. Ovim ljudima je za vrijeme njihovog života, odnosno oni su imali svoj identitet, svoje ime i prezime, svoju religijsku pripadnost, svoju kulturnu pripadnost, svoju vjersku pripadnost.

Danas svjedočimo da im je zlo koje je počinjeno na ovom prostoru prije 30 godina oduzelo identitet, odnosno projektanti tog zla. Svjedoci smo danas na ovom našem prostoru sjeveroistočne Bosne da organiziramo veliki broj kolektivnih dženaza, a očekujemo dženazu u Srebrenici gdje je počinjen genocid”, rekao je Mensur Husić u ime Muftijstva tuzlanskog.

U subotu oficijelni program počinje u 12 sati kada će biti položeno cvijeće na spomen-obilježju u Brčkom, a potom će uslijediti obraćanje predstavnika preživjelih porodica i klanjanje dženaze za 18 neidentificiranih brčanskih šehida.

 

Izvor: aa.com

Izdvojeno