bdf.brcko@gmail.com

Denis Zvizdić napustio Stranku demokratske akcije (SDA): “U SDA nestalo stvaralačke i pokretačke energije”

Denis Zvizdić danas je zvanično napustio Stranku demokratske akcije (SDA).

Razloge napuštanja SDA, čiji je bio dugogodišnji član, a obnašao je funkciju potpredsjednika, Zvizdić, inače član Kolegija Predstavničkog doma Parlamenta BiH, saopštio je na press konferenciji u Sarajevu.

– Upravo sam podnio neopozivu ostavku na mjesto potpredsjednika SDA, člana Predsjedništva SDA i istupio iz članstva u SDA – rekao je na početku svog obraćanja Zvizdić.

Kaže da ova odluka nije bila ni laka ni jednostavna, ali je poslije svega bila i jedina moguća.

– Imajući u vidu činjenicu da u SDA, po mom mišljenju, nisu napravljene očekivane, kvalitativne, programske i kadrovske promjene koje bi vodile ka napretku i povratku utjecaja i koalicionoga kapaciteta, posebno u općinama i gradovima u kojima je SDA poražena na zadnjim lokalnim izborima, i u nekim od ključnih kantona poput KS i TK – ističe Zvizdić.

Pojasnivši zašto SDA nije napustio i ranije, kazao je da to nije uradio iz nekoliko razloga, a prvi je da s njegove strane ne bi bilo korektno otići a ne upozoriti na probleme i pokušati ispraviti uočene greške.

– Ja sam u SDA skoro 30 godina, to je čitav jedan život. Uložio sam svoje znanje, umijeće, zdravlje, živio sam sa SDA. Riječ je o višedecenijskoj saradnji s ljudima iz čitave BiH. Na kraju, radi se i o skoro 40.000 glasača koji su mi dali povjerenje na izborima 2018., kao i mom osobnom vjerovanju koje se nažalost nije pokazalo ispravnim da u SDA ipak postoji unutrašnja snaga za stvarne i strukturne promjene i reforme koje bi bile bazirane na vrijednosnim kriterijima i kompetencijama – istakao je Zvizdić.

Napominje da poslije višemjesečnih apela da se “moramo vratiti izvornim principima, te da i stranačke i bilo čije personalne interese moramo podrediti općem interesu”, i da se u općinama i gradovima, posljedično kantonima u kojima je SDA izgubila izbore moraju izvršiti ozbiljne meritokratske, a ne partokratske promjene, i činjenice da većina novih imenovanja ne odražava potreban kvalitet, niti daje nadu da će se početi voditi politika koja će biti prepoznata od građana, postalo je bemisleno dalje učestvovati u radu i Kolegija i Predsjedništva SDA, jer je previše deklarativnih obećanja, a malo konkretnih poteza.

– Evidentno je da je u aktuelnoj politici i aktivnostima koje vodi SDA nestalo stvaralačke i pokretačke energije, počeo se gubiti korak sa savremenim političkim, društvenim i ekonomskim trendovima, kao i s aktuelnim potrebama građana, posebno mladih i obrazovanih osoba – potcrtava Zvizdić.

Navodi kako je SDA brutalno poražena u većini gradova – od 11 gradova u FBiH, gdje dominantno žive Bošnjaci, u devet nije uspjela dobiti mjesto gradonačelnika, a u skoro 30 općina u KS, TK i USK – u više od 80 posto njih ostvarila je lošiji rezultat nego 2016.

– Posljedično, izgubljen je i koalicioni kapacitet u najvećim kantonima – KS i TK, ali SDA nije reagovala ni brzo, ni odlučno, niti prema vrijednosnim kriterijima – ocjenjuje Zvizdić.

Kao primjer stranačke inertnosti naveo je posljednju sjednicu Glavnog odbora SDA, koja je održana poslije pauze od skoro 18 mjeseci, na kojoj je bilo samo par diskusija, što, smatra Zvizdić, govori da je nestala kritička misao, slobodnomisleći govor, sukob argumenata i praksa da se kroz diskusije i dijalog dođe do najboljih rješenja.

Zvizdić ističe da izlaskom iz SDA u stvari izlazi iz te političke i stranačke zone komfora, u koju žele da uđu stotinu drugih članova SDA.

– Ovo nije pitanje nikakvih fotelja, niti funkcija. Riječ je o različitom pogledu na suštinu aktuelnih političkih, ekonomskih i društvenih problema i u pristupu njihovom rješavanju. Model kako sada funkcionira SDA nije okvir u kojem mogu dati svoj puni doprinos napretku i razvoju bh. društva i države BiH – konstatuje Zvizdić.

Dodao je da će u fokusu njegovog daljeg rada biti jačanje države, unapređenje njenih integracionih procesa, s posebnim fokusom na saradnju sa našim strateškim partnerima – a kada je riječ o NATO savezu i sigurnosti – to su SAD i EU, a posebno mjesto zauzima Njemačka.

Zvizdić je na pitanje novinara rekao da, što se tiče daljeg političkog angažmana, on ostaje u politici. Dodao je da je opcija više, jedna od njih i nova politička opcija, jedna je podrška nekoj od postojećih političkih opcija.

– Moj izbor je u ovom trenutku status nezavisnog zastupnika, rekao je Zvizdić i dodao da je on zagovornik okrupnjavanja političkih stranaka.

 

(Vijesti.ba)

Izdvojeno

Preminuo naš sugrađanin, Brčak, IMRAD KOPČO ( MEHMEDA ) KOPČALIĆ

S tugom u srcu obavještavamo rodbinu, prijatelje i komšije da je 11.7.2021. godine, u Kanadi, nakon duže bolesti, preminuo naš dragi IMRAD KOPČO ( MEHMEDA...

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...