bdf.brcko@gmail.com

Unije pacijentskih udruženja nezadovoljne načinom financiranja udruženja

U prostorijama Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika „Bubreg“ u Brčkom održan je radni sastanak Unije pacijentskih udruženja.

Članovi Unije udruženja: Bubreg, Život sa celijakijom, Brčansko srce, Dijabetičari, Distrofičari, Udruženje oboljelih od multiple skleroze te Beba više, imali su mnogo otvorenih pitanja i tema za razgovor. Saglasni su da im je najvažnije da budu prepoznati kao udruženja od značaja.

Postojeće procedure finansiranja rada udruženja nas navode samo na finansiranje projekata, to ostavlja prazninu u onom dijelu koji se odnosi na naš redovan rad, na troškove koje stvarno imamo svakog mjeseca bez obzira na projektne aktivnosti i troškove koji ne mogu biti u okviru projekta u punom obimu zadovoljeni.

Zbog toga ćemo u budućem periodu tražiti od institucija Brčko distrikta da ova i druga udruženja koja su u sličnom problemu, a okupljaju vrlo osjetljive kategorije stanovništva, prepoznaju kao udruženja od posebnog društvenog interesa te da to kroz odgovarajuće akte verifikuju, zajednički je stav svih udruženja članica Unije.

Hadžip Karamujić, predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika „Bubreg“ kaže da su njihovi članovi, kao posebno osjetljiva vrsta pacijenata, pretrpjeli ogromne žrtve za vrijeme pandemije Covida-19.

„Od početka pandemije, mi smo izgubili oko dvadesetak pacijenata na dijalizi, što od covida, što od same posledice dijalize. Pored toga, problem je i što određeni a neophodni lijekovi nisu na esencijalnoj listi. Takođe bi naglasio i da imamo najbolji dijalizni centar ali u njemu nemamo nefrologa“.

Karamujić je naglasio da ljudi kojima je neophodna dijaliza imaju problem i sa izradom tzv. fistula. Također, kada je riječ o transplatacijama, pacijenti iz Brčkog ne mogu ni na listu u Federaciji niti RS-u. On je naglasio da od 65 pacijenata koliko ih trenutno ide na dijalizu samo šest pacijenata je obavilo neophodne preglede i čeka na transplataciju, te najavio da će uskoro u Brčkom velikom akcijom promovisati donorske kartice.

Unije će, kako je rečeno na kraju sastanka, zasjedati jednom mjesečno, a okupljeni su pozvali i druga pacijentska udruženja da se priključe njihovom radu.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno