bdf.brcko@gmail.com

Pravoslavni Srbi koji žive u Brčko Distriktu su u obavezi da poštuju kosovski zavjeti i da u miru čuvaju kontinuitet R Srpske

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić izjavio je da je Brčkom namijenjena posebna uloga kada je u pitanju Vidovdan, jer je prije formirnja distrikta to bila slava grada.

Milić je istakao da je Vidovdan ne samo dan sjećana na cara Lazara i Kosovsku bitku, već da je to i Dan Vojske Republike Srpske i dan kada je spojen istočni i zapadni dio Srpske.

On je istakao da su pravoslavni Srbi koji žive u Brčko distriktu u obavezi da poštuju kosovski zavjet, da u miru čuvaju kontinuitet Republike Srpske, i da više ne dozvole da nijedno dijete premine zbog toga što nije bilo teritorijalne veze između istoka i zapada.

“Drago mi je da se danas vjerujući narod odazvao u ovolikom broju, što je garancija da će kosovski zavjet ovdje biti i očuvan. To je naša moralna vertikala i sve ono što činimo treba da činimo u odnosu na značenje kosovskog zavjeta”, rekao je Milić novinarima nakon obilježavanja Vidovdana, slave crkvene opštine Brčko.

Starješina hrama Uspenja presvete Bogorodice u gradskom naselju Srpska Varoš, protojerej stavrofor Željko Matić podsjetio je da je Vidovdan i slava crkvene opštine Brčko, da je Car Lazar veliki svetitelj i mučenik, te da je i srpski narod, takođe, veliki mučenik u ovom svijetu.

Povodom Vidovdana danas je u Hramu Uspenja presvete Bogorodice u gradskom naselju Srpska Varoš u Brčkom služena liturgija, potom je svečana litije prošla kroz grad, zatim je ispred hrama organizovan obred lomljena i blagosiljanja slavskog kolača, a potom je pripremljena trpeza ljubavi za sve prisutne.

Kum slave ove godine bio je predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić.

 

 

 

/SRNA/

Izdvojeno