bdf.brcko@gmail.com

„Sevdah i klasika“  sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Brčko sinoć je organizovala promociju albuma „Sevdah i klasika“  sopranistice Dženane Huseinagić i pijanistice Dženane Šehanović Sarajlić.

Dženana Huseinagić, sopran i Dženana Šehanović Sarajlić, klavir spojile su, na prvi pogled, nespojivo. Predstavljajući fuziju različitih žanrova, obuhvatile su djela kompozitora sa Balkana, s akcentom na kompozitore iz Bosne i Hercegovine. Sevdalinke obrađene u duhu klasične muzike dobile su novu dimenziju, ali je zadržana njihova osnovna struktura, oblik i melodija.

„Smatram da je sevdah dio našeg identiteta i nešto što se treba njegovati a s obzirom da smo se ja i kolegica školovale za klasičnu muziku došle smo do zaključka da trebamo da spojimo te dvije  ljubavi u jednu cjelinu a to je zapravo sevdalinka sa elementima klasične muzike“ kazala je u izjavi za Radio Brčko sopranistica Dženana Huseinagić.

„ Snimajući ovaj album kombinujući sevdah i klasičnu muziku nas dvije smo se odlučile da hrabro kročimo jednim novim putem a ne dobro znanim i utabanim stazama i mislim da nismo pogriješile u tome „ kazala je pijanistica Dženana Šehanović Sarajlić.

Ona je dodala da je publika odlično reagovala na ovaj spoj dva bezvremenska muzička pravca te da su već dobile pozive za gostovanje u Istambulu, Norveškoj i Beču a 26. narednog mjeseca promocija albuma će biti održana i u Banskim dvorima u Banjaluci.

Promotor albuma je bio Nedžad Salković poznati interpretator sevdalinki i narodnih pjesama.

Koncert “Sevdah i Klasika” je održan na platou ispred Doma Islahijeta u Brčkom a pokrovitelj je bio Gradonačelnik Brčko distrikta.

 

Izvor: RBDBiH
Foto: Mirsad Arnautović

Izdvojeno