bdf.brcko@gmail.com

Promocija knjige prim. dr. Fadila Pitića, poznatog brčanskog hirurga

„Sve moje ratne bolnice od Maoče do Treskavice 1992-1995“ knjiga autora prim. dr. Fadila Pitića sinoć je predstavljena pred velikim brojem brčaka na promociji održanoj ispred Doma Islahijeta u Brčkom.

„U knjizi je opisan put jednog hirurga koji se sam borio, bio u raznim situacijama ali koji je uvijek nastojao da bude čovjek i ljekar koji poštuje Hipokratovu zakletvu bez obzira na situacije u kojima sam se nalazio i nepravde koje je doživio“ istakao je dr. Pitić.
Izdavač knjige je Književni klub Brčko distrikta BiH, a u predstavljanju su, uz autora, učestvovali: Fatima Bećarević-Softić, Zlatko Dukić, Šefko Kaloper, Enes Pašalić, te Sejo Pitić.

Promocija knjige  je upriličena u organizaciji Bošnjačke zajednice kulture Preporod Brčko a pod pokroviteljstvom gradonačelnika Brčko distrika.

Recenzent knjige sociolog Enes Pašalić je kazao da knjiga prim.dr. Fadila Pitića „Sve moje ratne bolnice: od Maoče do Treskavice (1992-1995.)“ pripada žanru memoarske literature, mada ona jednim svojim dijelom sadrži i autobigrafske elemente. Memoarskom pričom autor želi dati sopstveno viđenje svoje uloge u tim historijski relevantnim zbivanjima.

Moderatorica promocije mr.sc. Fatima Bećarević – Softić je kazala da memoarski zapisi prim.dr.Fadila Pitića objavljeni u knjizi “Sve moje ratne bolnice: od Maoče do Treskavice: (1992-1995.)” u vremenskom pogledu obuhvataju ratni i poslijeratni period u Bosni i Hercegovini te da su zanimljivo  štivo sa naratološkog, biografskog i historijskog aspekta.

Prim. dr. Fadil Pitić je rođen 27.maja 1944.u Brčkom gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. Medicinski fakultet je završio u Sarajevu i po okončanju studija se zaposlio na Hirurškom odjeljenju bolnice u Brčkom. Opću hirurgiju je specijalizirao na Hirurškoj klinici zagrebačkog „Rebra“ . Do početka agresije bio je načelnik hirurškog odjeljenja bolnice u Brčkom, a od maja 1992. načelnik ratne bolnice u Maoči, te nakon toga načelnik ratne bolnice „Soko“ u Gračanici. Nakon rata dr. Pitić je radio  kao načelnik Hirurškog odjeljenja Opće bolnice u Gračanici.

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno