bdf.brcko@gmail.com

U Brčkom devet presuda zbog kršenja korona-naredbi

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH od početka pandemije do danas radilo je na više predmeta koji su vezani za kršenje epidemioloških mjera, odnosno naredbi, a nekoliko osoba je i novčano kažnjeno u iznosima od 800 do dvije i po hiljade konvertibilnih maraka.

Od proglašenja stanja prirodne nesreće zbog oboljenja COVID-19 koje izaziva koronavirus Tužilaštvo Brčko distrikta BiH radilo je na većem broju slučajeva krivičnih djela protiv zdravlja ljudi počinjenih nepostupanjem po zdravstvenim mjerama nadležnih organa.
Kako su naveli iz ove pravosudne institucije, za nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije tužilaštvo je otvorilo 15 istraga protiv 20 osoba. Čak devetero njih optuženo je i novčano kažnjeno jer nisu postupili po rješenjima kojima su im naložene mjere za suzbijanje i sprečavanje epidemije.

“Usto, četvero osoba optuženo je da su nepostupanjem po zdravstvenim mjerama izazvali opasnost od širenja zaraze COVID-19, usljed čega su osuđeni za krivično djelo prenošenja zarazne bolesti. Za ova krivična djela, Osnovni sud distrikta redom je izricao novčane kazne uglavnom u iznosima od 800 KM do 2.500 KM”, naveli su iz brčanskog tužilaštva.

Također, u posljednjem slučaju, tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv 34-godišnje Brčanke M. V. tereteći je da nije postupila po odlukama nadležnog organa za suzbijanje i sprečavanje epidemije koronavirusa.

Stavljeno joj je na teret da kao zaražena osoba nije postupila po rješenju Inspektorata distrikta kojim joj je naložen obavezni zdravstveni nadzor i izolacija u porodičnom domu njenog boravka. Pred Osnovnim sudom ona je optužena za krivično djelo nepostupanja po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije.

 

Izvor: klix.ba

Izdvojeno