bdf.brcko@gmail.com

Grčević: Vrijeme je za korekcije u pravosuđu

Predsednik Osnovnog suda Brčko distrikta Jadranko Grčević izjavio je danas u Sarajevu da su nakon 20 godina od reforme pravosuđa BiH potrebne korekcije u pravosuđu.

Na saslušanju pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH Grčević je izneo svoj i stav svojih kolega da sudije treba da biraju sudije, a tužioci tužioce, ističući da je iritantno da tužioci biraju sudije i obrnuto, prenosi Srpskainfo.

Prema njegovim rečima, u pravosudnom sistemu BiH prerano je ukinut istražni sudija, što je posebno vidljivo kada su u pitanju teška krivična dela.

– Bilo bi dobro da se sudija što pre uključi u istragu kada je reč o teškim krivičnim delima – obrazložio je Grčević.

Na pitanje člana Komisije Branislava Borenovića da li bi nekom budućom reformom pravosuđa u BiH trebalo ograničiti mandat nosilaca pravosudnih funkcija, Grčević, koji je od 2001. na čelu Osnovnog suda Brčko distrikta, rekao je da nema ništa protiv ako takve zakonske izmene budu donesene.

– Međutim, kada je reč o malim sudovima nećete imati neki izbor, to bi se pojavilo kao praktičan problem – smatra Grčević.

On je negirao tvrdnje sudije Osnovnog suda u Brčko distriktu Nedeljka Tabakovića ranije iznesene pred Istražnom komisijom da se pojedinim sudijama ovog suda nameštaju predmeti.

Grčević je, međutim, rekao da je prošle godine, kada je u vreme epidemije virusa korona deo sudija Osnovnog suda Brčko distrikta bio u izolaciji, mimo CMS sistema za automatsko upravljanje predmetima u sudovima sam odredio postupajućeg sudiju.

Prema njegovim rečima, radilo se o bitnom predmetu koji pobuđuje veliko interesovanje i u kojem je trebalo hitno postupanje, a CMS sistem je za taj predmet zadužio sudiju u izolaciji.

Članove Komisije interesovalo je i da li ima sukoba interesa u činjenici da u Sudu radi i Grčevićeva supruga, što nije dozvoljeno pravilnikom Osnovnog suda, ali je on rekao da je njegova supruga u ovoj pravosudnoj instituciji radila pet godina pre njihovog stupanja u brak.

Komisija je u svojstvu svedoka saslušala i penzionisanog radnika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH Mehmedaliju Osmića, koji je naveo da od 2007. godine ima zabeležene sve slučajeve o kojima je obaveštavao nadležne institucije.

– Situacija u UIO je katastrofalna jer nema sankcija – rekao je Osmić, ocenivši da je nerad pravosudnih institucija “vetar u leđa” takvom stanju.

Osmić tvrdi da postoji sprega službenika UIO i visokih političara, te da su rezultat toga milionski gubici za budžet BiH.

 

Izvor: blic.rs

Izdvojeno