bdf.brcko@gmail.com

SPEKTAKULARNO: Brčko za mjesec dana dobija CT aparat

Višegodišnji problem nepostojanja CT aparata u Brčko distriktu Bosne i Hercegovine konačno će biti riješen s obzirom na to da je zvanično potpisan ugovor sa dobavljačem dijagnostičkog uređaja vrijednog 1.404.000 KM.

Kao što je poznato, Brčko distrikt BiH godinama nema CT aparat, a nabavku dijagnostičkog uređaja usporavao je postupak javne nabavke. Zbog sukoba dobavljača ispaštali su pacijenti kojima je u kritičnim stanjima otežano uspostavljanje adekvatne dijagnoze.

Međutim, nakon rješenja Ureda za razmatranje žalbi BiH otvorena je mogućnost za nabavku dijagnostičkog uređaja, a šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Sead Šadić jučer je potpisao ugovor sa kompanijom Medical iz Mostara koja će isporučiti CT aparat.

“Nakon provedenog postupka javne nabavke, mi smo se našim ugovorom obavezali da će nam kompanija Medical iz Mostara u roku od 90 dana po prijemu narudžbenice isporučiti CT uređaj. Prema njihovim nezvaničnim informacijama, možemo očekivati da će to biti krajem ovog mjeseca ili u roku od 30 dana”, kazao je Šadić za Klix.ba.
Šadić ističe da je vrijednost modernog, 128 slajsnog CT aparata Revolution EVO kompanije General Electric milion i 404 hiljade konvertibilnih maraka, sa uračunatim PDV-om i svim ostalim troškovima.

“S ponosom možemo istaknuti da će naša lokalna zajednica nakon više od pet godina dobiti ovaj dijagnostički aparat koji je izuzetno bitan, posebno u slučajevima hitnih stanja, odnosno traumatskih situacija te borbe s koronavirusom”, dodao je Šadić.

Brčansko Odjeljenje za zdravstvo i ostale usluge trenutno privodi kraju i aktivnosti u vezi s pripremom zgrade za smještaj uređaja za magnetnu rezonancu. Tender za nabavku ovog uređaja već je raspisan, a procedura bi trebala biti završena 7. jula.

“Vrijednost ovog dijagnostičkog uređaja je procijenjena na dva i po miliona maraka, a novčana sredstva su ranije u budžetu obezbijeđena te su doznačena Zdravstvenom centru u Brčkom koji i provodi tendersku proceduru”, naveo je Šadić.

Brčanski zdravstveni sistem trenutno raspolaže s tri radiologa, a taj broj bi u dogledno vrijeme trebao biti udvostručen. Naime, koncem maja završena je procedura raspisivanja 31 specijalizacije, od čega su tri iz oblasti radiologije, što će dodatno poboljšati pružanje zdravstvenih usluga u ovoj regiji naše zemlje.

Izvor: Klix

Izdvojeno