bdf.brcko@gmail.com

Nastupna posjeta komandanta EUFOR-a u BiH Brčko distriktu BiH

Predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH sastali su se danas u Gradskoj vijećnici sa komandantom Snaga Evropske unije (EUFOR) u Bosni i Hercegovini (BiH) generalom-majorom Alexanderom Platzerom.

U ime Distrikta sastanku su prisustvovali gradonačelnik Esed Kadrić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić, predsjednik Skupštine Siniša Milić i zamjenik predsjednika Skupštine Ivo Filipović. Sastanku je prisustvovao i prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da je Brčko distrikt BiH, u skladu sa svojim nadležnostima, opredijeljen za očuvanje političke, ekonomske, finansijske ali i sigurnosne stabilnosti ove lokalne zajednice posebno naglašavajući značaj borbe protiv korupcije te naveo da institucije Distrikta na svim poljima aktivno rade i međusobno sarađuju.

U tome, kako je istakao gradonačelnik Kadrić, doprinosi i dobra saradnja kako s EUFOR-om tako i sa svim drugim međunarodnim institucijama i organizacijama u BiH.

Komandant EUFOR-a general-major Platzer zahvalio se zvaničnicima Brčko distrikta BiH na najnovijim informacijama o pitanjima sigurnosti i razvoju Distrikta.
Istakao je da je ponosan na kontinuiranu saradnju sa distriktom Brčko i naglasio posvećenost EUFOR-a da nastavi doprinositi sigurnom i stabilnom okruženju u Distriktu i čitavoj Bosni i Hercegovini.

Supervizor je pozdravio činjenicu da je Brčko distrikt BiH na prvo mjesto stavio sigurno i mirno okruženje za sve njegove stanovnike, što je važan preduslov za razvoj i napredak ove zajednice.

„U tom smislu, politika nulte tolerancije prema korupciji, pokroviteljstvu i zloupotrebi javnih resursa ima centralno mjesto. Rad policije u novoj i modernoj zgradi, usvajanje Zakona o sprečavanju sukoba interesa i uspostava Ureda za borbu protiv korupcije su znakovi da Distrikt i njegovi partneri ove ciljeve smatraju prioritetima“, rekao je prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Učesnici sastanka su izrazili spremnost za daljnju saradnju između Brčko distrikta BiH i EUFOR-a, koja je do sada, kako su naveli, uvijek bila uspješna.

 

Izdvojeno