bdf.brcko@gmail.com

Dogovorena rekonstrukcija postojećeg i izgradnja novog mosta u Brčkom

Brčko distrikt BiH danas je bio je domaćin sastanka ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojina Mitrovića i ministra mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Olega Butkovića.

Sastanku ministarskih delegacija, između ostalih, prisustvovali su i gradonačelnik Brčko distrikta Esed Kadrić, predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH ambasador Johann Sattler i prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH supervizor za Brčko Michael Scanlan.

Tema sastanka bila je izgradnja novog mosta i sanacija postojećeg na graničnom prelazu Brčko – Gunja.

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović istakao je da dolazak delegacija nadležnih ministarstva te prisustvo visokih zvaničnika sastanku u Brčkom pokazuje opredijeljenost da BiH želi biti povezana sa EU i zemljama zapadnog Balkana, ali i da su svi ovdje danas zbog Brčkog, građana Distrikta i susjedne Gunje.

„I sinoć i danas smo razgovarali i usaglasili naše stavove da nam je cilj rekonstrukcija postojećeg mosta kako bi se saobraćaj odvijao neometano kao prije dvije godine. Predstoji da radna grupa koja je određena definiše projektni zadatak, uradi projekat za rekonstrukciju ovog mosta, a onda kreće i realizacija projekta kako on bi mogao poslužiti za teretni promet određeni period.

Paralelno s ovim poslovima dogovorili smo sa hrvatskom stranom da pripremamo izgradnju novog mosta na lokaciji udaljenoj četiri kilometra nizvodno od postojećeg. To je most koji će sutra omogućiti da se centar grada rastereti gužvi. Novi most će također povezati autoputeve od Bijeljine do Brčkog, a zatim sa autoputem Beograd – Zagreb što je vrlo bitno za Transportnu zajednicu, Evropsku uniju, Hrvatsku i BiH“, dodao je ministar Mitrović.
Ministar mora, prometa i infrastrukture Republike Hrvatske Oleg Butković u izjavi za medije rekao je da u ime ministarstva i Vlade Republike Hrvatske izražava spremnost i odlučnost da se po uzoru na Svilaj i Gradišku, još snažnije nastavi gradnja i obnova svih mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH.

„Zaključak obje strane, koji se nadovezuje na sporazum koji smo prošle godine potpisali ministar Mitrović i ja, jeste da ćemo obnoviti svih deset mostova koji povezuju Republiku Hrvatsku i BiH. Jedan od njih je i most Brčko – Gunja.

Ove godine ćemo, budući da postoji idejno rješenje, napraviti i glavni projekat da se krene hitno u sanaciju postojećeg mosta, a za to vrijeme kreću sve radnje oko pripreme i izrade projektno studijske dokumentacije budući da u prostornim planovima i sa hrvatske strane i u BiH postoji nova lokacija za novi most. Njegovom izgradnjom će Brčkom biti olakšano da može normalno funkcionisati jer se postojeći most nalazi u samom centru grada“, istakao je Butković.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Esed Kadrić je rekao da je ovo veliki dan za Distrikt i BiH koji ima tradiciju povezanosti mosta sa Republikom Hrvatskom više od 130 godina te naglasio da mnogi građani Gunje ostvaruju svoja prava u Distriktu, a čak i učenici iz Gunje idu u srednje škole u Brčko, čime most ima poseban značaj i simboliku.

„Naišli smo na veliko razumijevanje ministra Butkovića i dogovorili da će se ići u temeljitu rekonstrukciju postojećeg savskog mosta koji povezuje Brčko i Gunju, a u perspektivi paralelno s tim krenuti i s pripremama za izgradnju novog mosta koji je već ucrtan u prostorno-plansku dokumentaciju Brčko distrikta BiH i Vukovarsko-srijemske županije.

To su za nas velike i dobre vijesti i već u ovoj godini će se krenuti s izradom projektne dokumentacije rekonstrukcije postojećeg mosta. Na godinu očekujemo u optimalnim uslovima da se krene s rekonstrukcijom kako bismo stvorili uslove da ponovo postojeći most stavimo u funkciju i za promet, odnosno tranzit roba. Nastavit ćemo i sa aktivnostima oko pripreme za izgradnju novog mosta i trebati će više vremena, ali u perspektivi u narednih 6 do 7 godina doći će do realizacije ovog velikog projekta“, istakao je gradonačelnik Kadrić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Siniša Milić zahvalio se svim učesnicima sastanka, posebno ministru Vojinu Mitroviću čijim su aktivnostima, kako je naveo, intenzivirani svi poslovi vezani za rješavanje ovog pitanja ističući da je danas veliki dan za Brčko budući da ćemo danas svjedočiti i početku radova na revitalizaciji „Luke Brčko“.
„Hvala svima koji su doprinijeli da krenemo u praktične korake na realizaciji ovog problema, odnosno odvijanja teretnog saobraćaja na graničnom prelazu između Brčkog i Gunje i zahvaljujem se i delegaciji Evropske unije i OHR-u koji su tu da nam pruže podršku i na jedan, ne samo simboličan, već i praktičan način ukažu na značaj i položaj Brčkog.

Sve je sada do nas kako ćemo mi koristiti svoja ovlaštenja i mislim da je isključivo na nama. Sa lokalnog nivoa treba da damo zaista jedan snažan doprinos da sva ova nastojanja koja se tiču izgradnje povoljnog prije svega privrednog ambijenta, budu zaista na dobrobit građana Brčkog i BiH pa i susjedne Hrvatske“, dodao je predsjednik Siniša Milić.

Prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH i supervizor za Michael Scanlan je u izjavi medijima rekao da je danas važan dan za Brčko distrikt BiH u smislu poboljšane saradnje i promjena u odnosu na njegovu prvu posjetu Brčko distriktu BiH prije dvije i po godine.

„Kao što smo vidjeli danas, kada postoji zajednička volja i spremnost organa vlasti da sarađuju i s jedne i s druge strane rijeke, uz pomoć kolega iz Evropske unije, moguće je postići pomake i napraviti velike stvari”, kazao je supervizor Scanlan.

Također je izrazio posebno zadovoljstvo zbog opredjeljenja na konkretne aktivnosti kako bi se vidjeli rezultati u što kraćem roku.

„Ovo je savršen primjer kako stvari funkcioniraju kada Republika Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Brčko distrikt Bosne i Hercegovine na prvo mjesto stavljaju svoje građane”, istakao je Scanlan.

Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik Evropske unije, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva današnjem sastanku, čiji je fokus bio dalje povezivanje Bosne i Hercegovine sa Hrvatskom, odnosno Evropskom unijom.
„Moj zadatak je potpuno jasan, a to je približavanje Evropske unije Bosni i Hercegovini”, rekao je Sattler.

 

 

Izvor: VBDBiH

 

Izdvojeno