bdf.brcko@gmail.com

Brčko je BiH u malom, ovdje su SDS i SNSD skupa sa SDA, SDP, a i HDZ je s nama

O političkim prilikama, pionirskom zakonu koji tretira sukob interesa, infrastrukturnim projektima i privrednim investicijama govori gradonačelnik Brčkog:

Brčko je nedavno usvojilo Zakon o sukobu interesa koji bi privatnicima trebao onemogućiti da se bave politikom, odnosno da budu birani na funkcije s kojih bi mogli pogodovati za svoje biznise. Šta očekujete od takvog zakona?

– Mi smo se opredijelili da pristupimo temeljitim izmjenama regulatorno-pravnog okvira, prvenstveno da bismo vratili povjerenje u institucije kroz donošenje rigoroznih zakona, kao što je Zakon o sprečavanju sukoba interesa u BD-u, što je pokazalo čvrst politički karakter nove vlade da ograniči sebi određene postupke koji su bili u političkoj praksi u Brčkom, koji su i dalje prisutni u BiH, a koji su društveno neprihvatljivi.

Zakon o sprečavanju sukoba interesa u Brčko distriktu je pokazao čvrst politički karakter nove vlade

Ovim pristupom želimo vratiti integritet i institucijama i obnašateljima funkcija. Taj zakon polako vraća povjerenje i mislim da možemo biti inspiracija za ovaj projekat, za koji je bilo velikog otpora, ali smo se uspjeli oduprijeti svim pritiscima.

Od koga je dolazio otpor? I je li istina da će vlasnici i dalje moći biti birani?

– Pritisci su dolazili od onih koji su imali biznise, a bili su u lokalnoj politici, odnosno njihova preduzeća su na razne načine sarađivala s distriktom. Mi smo imali veliku podršku Ureda supervizora za Brčko i OHR-a i mislim da su imali presudnu ulogu u tome da ovo završimo. Mislim da ovaj zakon nikome neće stajati na putu da bude dobar poslodavac, jer vlasnici više neće moći biti birani na pozicije.

Postoje procedure, oni će morati prenositi vlasništvo svojih kompanija ako se misle baviti efektivno politikom. To su evropske prakse i to se primjenjuje svugdje drugo. Samo je pitanje koliko bh. političari imaju snage da uskrate sami sebi mogućnost da sasvim otvoreno pristupaju državnim i javnim fondovima. Vrijeme je da se to prestane zloupotrebljavati.

Osim ovog zakona, Brčko je odnedavno dobilo i Ured za borbu protiv korupcije. Jesu li lokalne institucije dovoljno snažne da se izbore s ovim problemom?

– Mi smo ubrzali proces formiranja Kancelarije za borbu protiv korupcije, imenovali smo v. d. direktora i uskoro ćemo imati ove dvije kancelarije, dva važna nezavisna tijela koja će imati veliku društvenu funkciju. Mi smo na nezaustavljivoj putanji. Mislim da će zaživjeti kancelarije, mislim da će i javno mnijenje biti podrška, jer sve se više počinje voditi računa o tome šta će reći ove institucije i šta će reći javnost. To je pozitivan proces koji će ojačati sve one koji budu radili poslove na suzbijanju korupcije, da se na javnim funkcijama isključivo radi na javnom interesu, a ne, kako je ranije bivalo, da se radi za lične ili interese pojedinih grupa.

Rekli ste da su ovi procesi podržani i od Ureda supervizora. Da li se sve ovo moglo provesti bez njihove pomoći i je li Brčko sazrelo za gašenje ili smanjenje ovlasti Ureda supervizora?

– Možda se svi neće složiti sa zajedničkim stavom, što se tiče Ureda supervizora. Ja mislim da treba itekako, posebno u ovim ukupnim okolnostima u BiH, prijetnjama secesijom i mirnim razdruživanjima – ne znam kako bi se preko Brčkog razdruživali – tako da zbog svih tih javnih narativa u koje jedni vjeruju, drugi ne, vjerujem da je uloga supervizije, tribunala za Brčko i OHR-a jako važna za stabilnost cijele BiH. Vidite, upravo su oni doprinijeli mijenjanju ovih praksi koje smo mi uveli, što znači da se pokazalo da bez supervizije ne može, da nema kvalitetnih i progresivnih rješenja bez pomoći sa strane, jer to ne bismo mogli sami provesti.

Most preko Save prema Gunji zatvoren je već dvije godine i ništa se nije učinilo da se to riješi. Može li se očekivati skorije rješenje za ovu žilu kucavicu za Brčko?

Studen Holding je svjetski renomirana firma. Govorimo o austrijskoj, ne bh. investiciji, koja će sigurno privući ulagače iz Evrope i svijeta

– Moja prva aktivnost bila je hitno postupanje po pitanju ili revitalizacije ili izgradnje novog mosta. Vrlo brzo je dogovoren sastanak nadležnih ministarstava BiH i Hrvatske s vlastima Brčko distrikta, gdje će se usaglašavati pozicija mosta preko Save, koji će biti praktično nova veza između BiH i EU.

Mi smo čak zainteresovani za to da sami investiramo izgradnju tog mosta. Ova sama posjeta je veliki događaj, jer se radi o projektu koji je značajan u velikoj mjeri za određenje budućnosti Brčkog. Ne treba pretjerivati s procjenama, ali ovaj most je praktično naš put u Evropu i u nezaustavljiv razvoj. Osim toga, radimo na drugim važnim infrastrukturnim projektima.

Hoće li bivša američka baza McGovern uskoro postati industrijska zona kako se to već duže vrijeme najavljuje?

– Uspjeli smo s renomiranom kompanijom Studen Holding dogovoriti, u fazi smo pregovora o uspostavi prve slobodne ekonomske zone na području Brčkog u bazi McGovern. To je prva investicija od ukupno 500 miliona KM, koje će uložiti ova kompanija u nekoliko projekata narednih 10 godina. Ova investicija je preteča mnogim drugim investitorima koji će se pojaviti u Brčkom. Imamo vrlo povoljan poreski sistem koji stimuliše poslovanje na ovom području, a to vidimo kao šansu za razvoj.

Političke prilike u Brčkom bi, po svemu sudeći, trebale biti složene kao i u drugim dijelovima BiH, ali se čini da to nije tako. Zbog čega?

– Brčko je BiH u malom, i po sastavu stanovništva i po političkim odnosima. Međutim, brčanske koalicije često ne prate koalicije na drugim nivoima. Ovdje su SDS i SNSD skupa, u istoj toj koaliciji su SDA i SDP, HDZ je s nama, što je u Sarajevu nezamislivo, ili u Banjoj Luci.

Jedini spas

I PDP je u koaliciji u Brčkom, a na entitetskom nivou je konkurent SNSD-u. Vrlo je izazovno ovdje funkcionisati, imamo osam stranaka u koaliciji, ali je to vrlo heterogena koalicija, nemamo svi iste poglede na prošlost, ali pokušavamo da uskladimo poglede prema budućnosti.

Zasad nema nekih političkih turbulencija i mislim da radimo uspješno, još se uspijevamo oduprijeti kontaminaciji svega što je u javnom prostoru BiH. Pokušavamo to prerasti i rješavanje lokalnih problema vidimo kao jedini spas i za Brčko i za BiH. Ako se i mi upustimo u navijačku politiku kao drugdje u BiH, propustićemo puno toga da uradimo za ljude za koje smo odgovorni i koji žive ovdje.

 

Izvor: oslobođenje

Izdvojeno