bdf.brcko@gmail.com

Kritika Tribunalu što optužnice nisu uključivale i Beograd

“Sad se nalazimo u drugom civilizacijskom svijetu gdje imamo i zakone za vođenje ratova a imamo i konvenciju za ljudska prava. Nema više toga da se politički zločini i masovni zločini ne kažnjavaju. Mora se napraviti selekcija počinitelja. Mladić je sa šačicom drugih, mahom pripadnika RS i Vojske RS sada izašao u taj prvi red kao počinilac i neko ko je planirao genocid.

Moja kritika Tribunalu je što nisu optužnice uvezivale i Beograd; znači tu srpsku stranu na nivou RS. Tako bismo imali punu, široku sliku kako je Mladić mogao biti na toj poziciji, činiti zločine nekažnjeno. U redu je da postoji presuda, ali nije uredu da se njega demonizira kao personifikaciju nekog političkog zla. To je dio srpskog državnog projekta gdje su se trebale stvarati nove granice pri čemu je nastala RS kao dio plana da se te granice prošire i na takozvane srpske strane u BiH“, naglasila je Tromp za N1.

I Tromp je za N1 komentarisala sutkinju Nyambe te je kazala da u sudskoj praksi postoje izdvojena mišljenja, odnosno da to znači da se odluke donose po tačkama iz optužnice ili jednoglasno ili po principu većine.

“Ukoliko se neko od sudija ne slaže s nekim dijelovima, onda se to objašnjava u izdvojenim mišljenjima. Tamo gdje postoji izdvojeno mišljenje barata se njima kao posebnom vrstom pravde, a ona ustvari izražavaju jednu od strana u postupku.Izdvojena mišljenja funkcioniraju kao neke reference za alternativno pisanje povijesti za poricatelje“, komentarisala je Tromp.

Stojanović: Mladić u jednom dijelu javnosti heroj, u drugom zločinac

Odgovarajući na pitanje o tome kako Stojanović vidi Mladića u historiji rekao je da je “apsolutno divergentna”.  “U jednom dijelu javnosti će biti heroj, u drugom dijelu zločinac. Jedni će ga slaviti drugi kuditi i to nije ništa novo na Balkanu. Samo još jedan u nizu različitih pozicija historijskih ličnosti i događaja koje mi različito gledamo“, naveo je.
Dodao je i da je ova presuda Mladiću konačna, kao i da prema Statutu postoji mogućnost ponavljanja postupka, ali da će se brzo dogovoriti u vezi sa tim i da će nakon razgovora sa Mladićem donijeti odluku u vezi toga.

Izdvojeno