bdf.brcko@gmail.com

Institucija Ombudsmena BiH otvorila istragu protiv JZU „Zdravstveni centar Brčko“

Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH otvorila je istragu po službenoj dužnosti protiv Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“, a u vezi sa nedavno objavljenim videom na kojem se vidi kako su kartoni pacijenata na pedijatrijskom odjelu u ovom domu zdravlja podijeljeni po kategorijama godišta, mjesta prebivališta, ali i posebne kategorije „Romi.“

Iz Istitucije Ombudsmena BiH podsjetili su za Udar na Zakon o Ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, koji propisuje da je Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine neovisna institucija uspostavljena u cilju promoviranja dobre uprave i vladavine prava, zaštite prava i sloboda fizičkih i pravnih osoba, kako je garantirano posebno Ustavom BiH i međunarodnim sporazumima iz dodatka tog Ustava, koja će nadgledati aktivnosti institucija Bosne i Hercegovine, njenih entiteta i Brčko distrikta, sukladno odredbama ovog Zakona.

Osim toga odredbama Zakona o zabrani diskriminacije  Bosne i Hercegovine  propisano je da je Ombudsmen za ljudska prava Bosne i Hercegovine centralna institucija nadležna za zaštitu od svih oblika diskriminacije.

Institucija djeluje po prijemu žalbe ili ex officio, a Ombudsmeni Bosne i Hercegovine svoje odluke donose nakon provedenog postupka utvrđenja svih činjenica i okolnosti vezanih za konkretno pitanje povrede ljudskih prava, u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima.
–Temeljem svojih ovlasti, sukladno naprijed navedenim zakonima, Ombudsmeni za ljudska prava Bosne i Hercegovine su dana 04.06.2021. godine, a na osnovu Saopćenja za medije Asocijacije mladih Roma AKSIOM, otvorili istragu po službenoj dužnosti protiv Javne zdravstvene ustanove ‘Zdravstveni centar Brčko’ – rečeno nam je iz ove institucije.
Dodali su da je, prije nego što se sa sigurnošću utvrdi da li se radi o diskriminaciji, neophodno ispitati sve okolnosti konkretnog slučaja.

–Ukoliko se utvrde eventualna kršenja ljudskih prava Ombudsmeni Bose i Hercegovine postupiti će sukladno ovlastima datim u Zakonu o ombudsmenu za ljudska prava Bosne i Hercegovine, a o rezultatima istrage javnost će biti blagovremeno obaviještena – kazali su iz Institucija Ombudsmena za ljudska prava BiH.

Zatražili smo zvaničan komentar Uprave Dome zdravlja Brčko, ali nismo dobili odgovor. Podsjetimo, ovaj video izazvao brojne reakcije i ogorčenje građana.
Među prvima je reagovala zastupnica u Skupštini Brčko Distrikta, Mejra Šečić, koja je kazala da je romska zajednica neprijatno iznenađena što Rome, posebno romsku djecu, čak i u zdravstvu razdvajaju od ostalih.

–I sami znate da je ovo diskriminacija i rasizam. Ovo za mene i za sve ostale Rome predstavlja nešto neshvatljivo – izjavila je ranije za Udar Mejra Šečić.

Prim. dr. specijalist pedijatrije iz ovog doma zdravlja Nihad Musić burno je reagovao na ove navode tvrdeći da je riječ o projektu pod nazivom „Akcioni plan za rješavanje problema u zdravstvu romske populacije“ čiji je nositelj Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, a u okviru kojega su ovoj populaciji dostupni zdravstveni pregledi na terenu, te poručio da ovo nipošto nije vid diskriminacije prema romskoj nacionalnoj manjini.

 

 

Izvor:l Udar

Izdvojeno