bdf.brcko@gmail.com

Spremnost međunarodne zajednice da se pomogne Brčko Distrikt, pod uslovom da on pomogne sam sebi!

Na posljednjoj sjednici Vijeća za implementaciju mira u BiH, priliku da predstave dostignuća Distrikta u minule dvije do tri godine, dobili su i čelnici brčanske izvršne i zakonodavne vlasti. Ambasadore je posebno zanimao dostignuti stepen unapređenja zakonodavne oblasti, kao i projekti jačanja ekonomskog razvoja ovog područja.

„Naročito zadovoljstvo ambasadori su iskazali zbog usvojenog Zakona o sukobu interesa, jer je ovaj zakon prvi usvojen u Distriktu i, kako je kazano, jedan od najnaprednijih u regionu. Data nam je podrška u projektima ekonomskog razvoja, kakvi su onaj sa “Studen-holdingom“ ili revitalizacija brčanske Luke“, kazao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta, Siniša Milić.

Gradonačelnik Kadrić, dogradonačelnik Domić i predsjednik Skupštine Milić podsjetili su da je usvojena i Strategija razvoja Distrikta za period 2021-2027. godina, te da su među prioritetima i magistralni cjevovod dužinom zaobilaznice, most Brčko-Gunja, te dionica, kroz Distrikt, autoputa Sarajevo-Beograd. Svakako da su članove Vijeća za implementaciju mira u BiH, zanimala i politička kretanja u Brčkom i u tom smislu saradnja čelnika vlasti.

„Otvoreno smo kazali da postoje razlike u pogledu krupnih političkih pitanja, no da mi iz Distrikta, teško možemo uticati na konačne stavove na nivou BiH, pa ih uslovno rečeno, stavljamo u drugi plan“, kazao je Milić.

Inače, svoje impresije o situaciji u Brčkom, uglavnom kroz podršku i spremnost na pružanje pomoći, pored ostalih, iskazali su ambasadori SAD-a, Velike Britanije, kao i ambasadorica OSCE-a u BiH, uz konstataciju da su ovakva direktna informisanja i razmjena razmišljanja, korisna za sve, te da ih, periodično, treba praktikovati.

 

Izvor: RBDBiH

 

Izdvojeno