bdf.brcko@gmail.com

Usvojena Odluka o raspolaganju imovinom Brčko Distrikta BiH

Skupština Brčko distrikta usvojila je Odluku o raspolaganju imovinom distrikta putem specijalne pogodbe radi prenosa vlasništva na zemljištu i izgrađenim nekretninama za potrebe preduzeća “Elektroprenos BiH”.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je potrebno da se u vlasništvo prenesu zemljište i nekretnine izgrađene na tom zemljištu za potrebe “Elektroprenosa BiH” na način kako su to već učinili entiteti.

On je naveo da je odluka donesena na osnovu zakona na nivou BiH koji regulište tu materiju i naloga supervizora.

“Kroz ovo raspolaganje javnom imovinom stiču se uslovi za konkretna ulaganja ‘Elektroprenosa BiH’ na prostoru distrikta Brčko u svrhu poboljšanja snabdijevanja električnom energijom i privrede i građana”, rekao je Milić.

Milić je naveo da su vladin šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge i rukovodstvo Javne zdravstvene ustanove epidemiološku situaciju u distriktu ocijenili povoljnom na osnovu smanjena broja zaraženih virusom korona i pacijenata na bolničkom liječenju.

Istaknuto je da je proces imunizacije jedini način ka daljoj stabilizaciji epidemiološke situacije.

Milić je rekao da se konačno stiču uslovi i za dijagnostičko opremanje Javne zdravstvene ustanove.

“Gradonačelnik nas je informisao da je nabavka CT-a pri kraju, da je nadležna komisija u Sarajevu odbila žalbu koja je bila uložena na dodjelu ugovora”, naveo je Milić.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta Sead Šadić podsjetio je da je distrikt u petak potpisao ugovor sa dobavljačem u vezi sa isporukom 20.000 doza vakcina “Sinofarm”, čiji je rok isporuke od 60 dana, te da je za te namjene obezbijeđeno 1.170.000 KM.

“Naša lokalna zajednica ima još tri mehanizma putem kojih dobija vakcine. To je prije svega ‘Kovaks’ mehanizam, koji smo već platili i ide sukcesivno isporuka, drugi je ‘Eurohelt’ i treća je donacija”, dodao je Šadić.

 

Izvor: BHRT

Izdvojeno