bdf.brcko@gmail.com

Statut Brčko Distrikta omogućava NATO-u i EUFOR-u trajni vojni angažman u BiH

Nakon što je Christian Schmidt izabran za novog visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, pojavile su se teorije da će Ruska Federacije zbog neslaganja sa takvom odlukom, kroz Vijeće sigurnosti, ugasiti misiju EUFOR-a u BiH. Ipak, stanje na terenu je drugačije.

Podsjećamo, u okviru EUFOR-ove Althea mirovne misije u BiH trenutno se nalazi 600 vojnika iz 19 država, koja se obnavlja svake godine. Nije baš najasnije šta bi blokiranjem dobila Rusija, jer 600 vojnika nije neka respektabila sila, koja bi mogla spriječiti neki potencijalni sukob. U tom smislu postoje drugi mehanizmi kontrole situacije u Bosni i Hercegovini.

Vojne snage NATO saveza i EUFOR-a, kakvu god odluku da Rusija donese, imaju pravni osnov da pošalju trupe u Brčko distrikt kad god to požele, a da to ne može osporiti ni sama vlast Distrikta niti Predsjedništvo BiH, sve dok se Ustav BiH ne promijeni.

U Statutu Brčko distrikta u članu 7. stoji sljedeće:

“Jedine vojne snage čije prisustvo je dozvoljeno na teritoriji Distrikta su oružane snage Bosne i Hercegovine i međunarodne i druge oružane snage prisutne shodno sporazumu s Bosnom i Hercegovinom o razmještaju snaga ili ovlašćujućem aktu Sjevernoatlantskog pakta, Evropske unije ili Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija. Nikakvim drugim vojnim snagama bilo koje vrste, uključujući, ali ne ograničavajući se na entitetske ili paravojne snage, neće biti dozvoljeno prisustvo u Distriktu”.

Iz ovoga bi proizilazilo da je dovoljan jednostrana odluka NATO-a, ili Evropske unije da se rasporede vojne snage u Brčko distriktu. Ovakva mogućnost je dodatno osigurana članom 1. Statuta Brčko distrikta u kojem se kaže da su odluke supervizora za Brčko i Tribunala za spor oko međuentitetske linije razgraničenja u oblasti Brčkog po značaju iznad svih drugih institucija Brčko distrika.

“Ovi pravni akti imaju veću pravnu snagu u odnosu na sve druge pravne akte bilo koje vrste koji nisu u skladu sa njima, u mjeri u kojoj bi inače imali pravno dejstvo u Distriktu, uključujući odredbe ovog statuta koje nisu u skladu s ovim pravnim aktima”, stoji u nastavku člana 1.

Trenutno je Supervizor Distrikta Brčko Amerikanac Michael Scanlan, a koji je u isto vrijeme i zamjenik visokog predstavnika. Do sad su svi supervizori dolazili iz SAD-a. U statutu ne postoji bilo koji član koji bi ograničio broj vojnika Sjevernoatlantskog saveza ili vojnih snaga Evropske unije.

Milorad Dodik je u decembru prošle godine, nakon prijedloga Daniela Serwera da Amerikanci pošalju vojsku u Brčko distrikt da bi potencijalno spriječili secesciju RS-a, komentarisao tu mogućnost.

“Kako će oni sad stacionirati snage ako Predsjedništvo ne odobri? A u Predsjedništvu se odlučuje konsenzusom, a tu sam ja i ja sam protiv toga”, rekao je Dodik tom prilikom.

Međutim, Statut Brčko Distrikta, kao što smo vidjeli, govori nešto sasvim suprotno.

Možda misija EUFORA i neće biti produžena, međutim, ostaju drugi mehanizmi vojnog prisustva NATO trupa i EUFORA u Bosni i Hercegovini, pa je, makar se tako čini, priča oko produženja misije EUFORA precijenjena, zbog njene ograničene uloge, postojanja Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i na kraju spomenute mogućnosti.

 

Izvor: Klix

Izdvojeno