bdf.brcko@gmail.com

Mamografski pregledi žena iz Brčkog ukazali na osam suspektnih slučajeva

Sredinom proteklog mjeseca, u okviru projekta „Dani zdravlja“, članice „Brčanskog srca“ u suradnji s organizacijom „Think Pink – zajedno smo jedno“, organizirale su besplatne mamografske preglede žena iz Brčkog.

Od 110 žena koje su podvrgnute mamografiji na pokretnom mamografu, osam nalaza je okarakterzirano kao suspektno.

„Osam žena je posebno odvojeno da idu na dodatne pretrage iz razloga što je mamograf nešto prepoznao kao sumnjivo. Sasvim sigurno je da će većina tih nalaza biti uredna, ali je potrebno utvrditi stvarnu situaciju. Nadam se da će sve biti u redu i da neće biti opasno“, kaže Ramiza Musić, predsjednica “Brčanskog srca”.

 

Ona ističe kako je i ranijih godina bio slučaj da se određeni broj žena nakon mamografskog pregleda uputi na dalje pretrage, ali to ne mora značiti da imaju karcinom.

Karcinom dojke je najčešći zloćudni tumor koji pogađa žene, a posljednjih godina od njega sve češće obolijevaju mlađe žene, naglašava dr. Begzudin Ahmetović, specijalist ginekologije i akušerstva. On ukazuje na važnost preventivnih pregleda po ovom pitanju, ali ističe kako je na području Distrikta nedostatan broj dostupnih mamografskih aparata za otkrivanje karcinoma dojke.

„Sada su to vrlo često žene u tridesetim, pa čak i nerijetko u dvadesetim godinama života, iako se karcinom dojke drži za bolest prije svega starije populacije, starijih žena. Mi također kada je u pitanju karcinom dojke nemamo organiziran screening. Zdravstveni centar posjeduje samo jedan mamografski aparat koji je, u svakom slučaju, nedovoljan da bi se napravio organizirani screening naše ženske populacije“, rekao je Ahmetović.

Iz udruge “Brčansko srce” ističu kako se, prema njihovim saznanjima, na mamografski pregled u brčanskoj Bolnici predugo čeka, što može omesti pravovremeno otkrivanje ove maligne bolesti. Stoga nastoje organizirati što više besplatnih akcija mamografskih pregleda, a prvi sljedeći najavljen je za listopad, prilikom kojega će biti pregledano 50 žena.

 

Izvor: RBDBiH

Izdvojeno