bdf.brcko@gmail.com

Bakire, gdje su vakcine?

Prije nekoliko dana predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je Bosna i Hercegovina najuspješnija u regionu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

– Jeste bilo grešaka i bilo je propusta, ali je istina koju brojke pokazuju i dokazuju drugačija od onoga što je percepcija. Može ljudima to izgledati malo i nevjerovatno, ali BiH je u skoro svim aspektima, uz ova dva problema nabavke respiratora i sporosti u nabavci vakcina, vjerovatno najuspješnija u regionu i nešto bolja od prosjeka u Evropskoj uniji kada su u pitanju usporavanje širenja zaraze i ekonomski aspekt, odgovor na ekonomske probleme – poručio je Izetbegović.

Pomor građana

Koliko je ova Izetbegovićeva izjava istinita, pokazat ćemo na osnovu zvaničnih statističkih podataka. Prema podacima američkog Univerziteta „Johns Hopkins“, BiH je treća u svijetu prema broju umrlih. Naime, naša država ima 277,73 preminulih osoba na 100.000 stanovnika, a višu incidencu imaju Češka i Mađarska, koje se nalaze na drugom odnosno prvom mjestu u ovom parametru.

Prema podacima ovog univerziteta, BiH ima 203.839 potvrđenih slučajeva od početka pandemije, a umrlo je više od 9.200 ljudi, što je 4,52 posto od ukupnog broja oboljelih. Viši postotak umrlih osoba nema niti jedna zemlja u Evropi, pa čak ni Češka ni Mađarska.
Najbolji rezultat u regionu ima Srbija – 0,96 posto, zatim slijede Crna Gora sa 1,59 posto, Slovenija (1,72), Albanija (1,85), Kosovo (2,10), Hrvatska (2,25) i Sjeverna Makedonija (3,48). Ako bismo izdvojili regiju zapadnog Balkana – nije teško zaključiti da je BiH daleko najgora zemlja prema svim statističkim parametrima.

Kada je u pitanju vakcinacija, i tu je na začelju Evrope i regiona zajedno s Kosovom, pogađate, Bosna i Hercegovina. Prema podacima stranice „Our World in Data“, zaključno s 25. majem, u BiH je vakcinisano 5,76 posto građana.

Evropski prosjek trenutno je 31,24 posto vakcinisanih, što znači da je naša zemlja čak 6 puta gora od evropskog prosjeka. Kada je riječ o regionu, Srbija je već uveliko prevazišla evropski prosjek te sad ima oko 37 posto vakcinisanih, u Hrvatskoj je vakcinisano 30,95 posto građana, u Crnoj Gori 20,98 posto, u Albaniji oko 17 posto, te Sjevernoj Makedoniji 11 posto. Od BiH, prema broju vakcinisanih, lošije je jedino Kosovo, u kojem ova stranica bilježi brojku od 3 posto vakcinisanih.

Neumoljive brojke

Matematičar i nobelovac Džon Neš (John Nash) čuven je po svojoj uzrečici „ja vjerujem u brojke“. Iako nas Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti da treba da vjerujemo njemu, a ne vlastitim očima, tvrdeći da se vlast sjajno nosi s korona krizom, brojke su u ovom slučaju neumoljive – BiH je i po smrtnosti i po vakcinaciji na samom evropskom začelju.

Broj smrtnih slučajeva se, srećom, posljednjih dana značajno smanjio zahvaljujući jenjavanju pandemije. No, za sigurno izbjegavanje i četvrtog vala potrebna je masovna vakcinacija, a vlast i dalje ne uspijeva nabaviti vakcine iako je Izetbegovićev premijer Fadil Novalić još u martu najavio da vakcine stižu „u ponedjeljak“. Jedan drugi SDA-ov kadar, bivši potpredsjednik Vlade Republike BiH Muhamed Čengić nedugo, nakon prvih demokratskih izbora 1990., dao je čuvenu izjavu „od ponedjeljka pravna država“.

Nadajmo se samo da po pitanju vakcina sa SDA na kraju nećemo završiti onako kako smo s pravnom državom.

Sadaka i donacije

Treba naglasiti da vlasti u BiH, tačnije SDA, koja je na vlasti proteklih 30 godina, još nije uspjela osigurati ni približno potreban broj vakcina. U državu je ukupno ušlo oko 600.000 vakcina, što nije ni približno dovoljno za masovnu imunizaciju stanovništva. Većina toga što smo dobili došlo je kao sadaka i donacija prijateljskih zemalja.

Štaviše, Bakirov premijer Federacije Fadil Novalić je jedini premijer u regionu koji nije uspio kupiti niti jednu dozu vakcine u direktnom postupku pregovaranja. Istovremeno, Novalić se zbog “problema” s respiratorima, kako to minimizira Izetbegović, nalazi na optuženičkoj klupi pred Sudom BiH kao prvooptuženi u aferi “Respiratori”.

Novalić i dalje priprema ugovore, a vakcina nigdje

Premijer Federacije Fadil Novalić i dalje priprema ugovore za nabavku, a vakcina nigdje. On se jučer primio ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga, s kojim je razgovarao o nabavci vakcina. Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanja tržišta pokazali da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i dogovore. FBiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza “Sinopharm” vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja.

 

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno