bdf.brcko@gmail.com

Bakire, gdje su vakcine?

Prije nekoliko dana predsjednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da je Bosna i Hercegovina najuspješnija u regionu u borbi protiv pandemije koronavirusa.

– Jeste bilo grešaka i bilo je propusta, ali je istina koju brojke pokazuju i dokazuju drugačija od onoga što je percepcija. Može ljudima to izgledati malo i nevjerovatno, ali BiH je u skoro svim aspektima, uz ova dva problema nabavke respiratora i sporosti u nabavci vakcina, vjerovatno najuspješnija u regionu i nešto bolja od prosjeka u Evropskoj uniji kada su u pitanju usporavanje širenja zaraze i ekonomski aspekt, odgovor na ekonomske probleme – poručio je Izetbegović.

Pomor građana

Koliko je ova Izetbegovićeva izjava istinita, pokazat ćemo na osnovu zvaničnih statističkih podataka. Prema podacima američkog Univerziteta „Johns Hopkins“, BiH je treća u svijetu prema broju umrlih. Naime, naša država ima 277,73 preminulih osoba na 100.000 stanovnika, a višu incidencu imaju Češka i Mađarska, koje se nalaze na drugom odnosno prvom mjestu u ovom parametru.

Prema podacima ovog univerziteta, BiH ima 203.839 potvrđenih slučajeva od početka pandemije, a umrlo je više od 9.200 ljudi, što je 4,52 posto od ukupnog broja oboljelih. Viši postotak umrlih osoba nema niti jedna zemlja u Evropi, pa čak ni Češka ni Mađarska.
Najbolji rezultat u regionu ima Srbija – 0,96 posto, zatim slijede Crna Gora sa 1,59 posto, Slovenija (1,72), Albanija (1,85), Kosovo (2,10), Hrvatska (2,25) i Sjeverna Makedonija (3,48). Ako bismo izdvojili regiju zapadnog Balkana – nije teško zaključiti da je BiH daleko najgora zemlja prema svim statističkim parametrima.

Kada je u pitanju vakcinacija, i tu je na začelju Evrope i regiona zajedno s Kosovom, pogađate, Bosna i Hercegovina. Prema podacima stranice „Our World in Data“, zaključno s 25. majem, u BiH je vakcinisano 5,76 posto građana.

Evropski prosjek trenutno je 31,24 posto vakcinisanih, što znači da je naša zemlja čak 6 puta gora od evropskog prosjeka. Kada je riječ o regionu, Srbija je već uveliko prevazišla evropski prosjek te sad ima oko 37 posto vakcinisanih, u Hrvatskoj je vakcinisano 30,95 posto građana, u Crnoj Gori 20,98 posto, u Albaniji oko 17 posto, te Sjevernoj Makedoniji 11 posto. Od BiH, prema broju vakcinisanih, lošije je jedino Kosovo, u kojem ova stranica bilježi brojku od 3 posto vakcinisanih.

Neumoljive brojke

Matematičar i nobelovac Džon Neš (John Nash) čuven je po svojoj uzrečici „ja vjerujem u brojke“. Iako nas Bakir Izetbegović pokušava uvjeriti da treba da vjerujemo njemu, a ne vlastitim očima, tvrdeći da se vlast sjajno nosi s korona krizom, brojke su u ovom slučaju neumoljive – BiH je i po smrtnosti i po vakcinaciji na samom evropskom začelju.

Broj smrtnih slučajeva se, srećom, posljednjih dana značajno smanjio zahvaljujući jenjavanju pandemije. No, za sigurno izbjegavanje i četvrtog vala potrebna je masovna vakcinacija, a vlast i dalje ne uspijeva nabaviti vakcine iako je Izetbegovićev premijer Fadil Novalić još u martu najavio da vakcine stižu „u ponedjeljak“. Jedan drugi SDA-ov kadar, bivši potpredsjednik Vlade Republike BiH Muhamed Čengić nedugo, nakon prvih demokratskih izbora 1990., dao je čuvenu izjavu „od ponedjeljka pravna država“.

Nadajmo se samo da po pitanju vakcina sa SDA na kraju nećemo završiti onako kako smo s pravnom državom.

Sadaka i donacije

Treba naglasiti da vlasti u BiH, tačnije SDA, koja je na vlasti proteklih 30 godina, još nije uspjela osigurati ni približno potreban broj vakcina. U državu je ukupno ušlo oko 600.000 vakcina, što nije ni približno dovoljno za masovnu imunizaciju stanovništva. Većina toga što smo dobili došlo je kao sadaka i donacija prijateljskih zemalja.

Štaviše, Bakirov premijer Federacije Fadil Novalić je jedini premijer u regionu koji nije uspio kupiti niti jednu dozu vakcine u direktnom postupku pregovaranja. Istovremeno, Novalić se zbog “problema” s respiratorima, kako to minimizira Izetbegović, nalazi na optuženičkoj klupi pred Sudom BiH kao prvooptuženi u aferi “Respiratori”.

Novalić i dalje priprema ugovore, a vakcina nigdje

Premijer Federacije Fadil Novalić i dalje priprema ugovore za nabavku, a vakcina nigdje. On se jučer primio ambasadora Narodne Republike Kine u BiH Ji Pinga, s kojim je razgovarao o nabavci vakcina. Novalić je rekao da su, kada je riječ o direktnoj nabavci vakcina, analize i ispitivanja tržišta pokazali da su kineske kompanije ispoštovale sve rokove i dogovore. FBiH je direktno pregovarala za nabavku 500.000 doza “Sinopharm” vakcine, ispoštovani su svi zahtjevi kineske strane te je ovaj ugovor trenutno u fazi potpisivanja.

 

 

Izvor: avaz.ba

Izdvojeno

Danas je preminuo naš sugrađanin Hadžić Galib-Gale

Danas je preminuo naš sugrađanin, prijatelj, rođak Hadžić (Himeze) Galib-Gale. To je još jedna u nizu nepravdi i tragedija koja je zadesila ovu porodicu. Neka im...

PREMINUO ISMET MEŠANOVIĆ-ČUNDRO, BRČANSKA URBANA LEGENDA

Poštovani sugrađani, Obavještavamo vas a je preminu Ismet Mešanović Čundro, brčanska gradska legenda, Vrijeme dženaze bit će naknadno objavljeno. Ostaje da živi u našim sjećanjima. Lahka mu crna...

Kad se već cijepimo, najbolje i da se pricijepimo Srbiji

Sav jad i bijeda bh.društva pokazali su se posljednjih dana. Došli smo do dna u svakom pogledu. Lakrdija oko izbora gradonačelnika Sarajeva nanijela nam je...

ŠTE REĆI A NE ZAPLAKATI: Kako je u Brčkom biran Upravni odbor Javne zdravstvene ustanove “Zdravstveni centar”

„Šta reći, a ne zaplakati?“, možda je najbolja uvodna rečenica za tekst koji se bavi nevjerovatnim zakonskim rješenjima i praktičnim improvizacijama u izboru članova...

U DISTRIKTU TREBA UVESTI „LOCKDOWN“ ILI TOTALNO „ZAKLJUČAVANJE“, ALI, I UVIJEK NEKO ALI…

Jučer je direktor Opšte Bolnice dr. Dušan Stokić, shodno novonastaloj epidemiološkoj situaciji, za HIT TV rekao da je „njegova procjena da bi trebalo uvesti...

TURSKI KONZULAT U BRČKOM JE IZMIŠLJOTINA: Brukamo se, pokazujući koliko malo poznajemo prošlost Distrikta

Dvorana hotela Bosna - Zadužbina Ljubomira Krsmanovića, u kojoj je tobože bio smješten Carski osmanski konzulat u Brčkom.Ovaj nacionalni spomenik, od silne naše brige,...

Kome je iz brčanske Vlasti smetala izložba portreta antifašista iz NOB-a autora Seada Hasanefendića?

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST   Događaji u Brčkom rijetko nalaze adekvatan prostor u entitetskim i općebosanskim medijima; no nedavno se dogodio revizionistički kulturni skandal prvog reda, koji...

Slučaj Nedeljko Tabakovic ili „U ĆUTANJU JE SIGURNOST“.

Zašto građani Brčkog ćute upitao je javno svoje sugrađane na svom gostovanju na BN Televiziji Nedeljko Tabaković, sudija Osnovnog suda u Brčkom. Na državnom...