bdf.brcko@gmail.com

Novih 20.000 doza “Sinofarmovih” vakcina uskoro stiže u Distrikt

U narednih 60 dana, u Brčko će stići novih 20.000 doza “Sinofarmovih” vakcina koja je Vlada distrikta, putem direktnih nabavki, platila 1,8 miliona maraka.

Ove doze omogućiće nastavak kontinuiranog procesa vakcinacije, kojim je do sada, od 10.000 prijavljenih građana, obuhvaćeno njih 4.000.

„Vrlo je važno da se kontinuitet vakcinacije nastavlja, te da smo potpuno spremni, putem hladnog lanca čuvanja, a zatim brze distribucije i apliciranja vakcina, izvršiti imunizaciju svih stanovnika Distrikta, koji su već za to iskazali želju“, naglasio je Sead Šadić, šef Odjeljenja za zdravstvo brčanske Vlade.

Na broj stanovnika, Brčko distrikt, procentualno gledano, u odnosu na druge dijelove BiH, prednjači po broju osoba zainteresiranih za imunizaciju.

Trenutno je u Brčkom, broj zainteresovanih za vakcinaciju oko 10.000 građana, a još uvjek prijave putem besplatnog telefonskog broja pristižu.

„Svakako da nas ova činjenica ohrabruje, jer svijest građana o potrebi imunizacije raste. Inače, Distrikt, u odnosu na broj stanovnika ima najveći procenat prijavljenih za vakcinaciju, nešto oko devet procenata, dok je prosjek u ostatku BiH oko pet posto“, naglasio je Šadić.

Za sada mali tehnički problem može predstavljati zahtjev naših sugrađana da se imunizuju isključivo vakcinom određenog proizvođača.

„Ukoliko takve vakcine ne stignu u Distrikt, mi ćemo pojedinačno o tome obavijestiti svakog od zainteresovanih, te im ponuditi one vakcine koje su nam na raspolaganju“, akcentirao je Sead Šadić.

Izvor: RBDBiH

 

 

Izdvojeno